Slatki proso za doručak

Proso je žitarica koja ne sadrži gluten, izuzetno je zdrava i hranjiva namirnica. Ima visoki udio vitamina B- kompleksa, sadrži magnezij i flor. Blagotvorno djeluje na naš želudac i probavu. Također proso pomaže očistiti organizam, regulira probavu i jača imunitet. Blagotvorno djeluje na probavu i želudac, proso pomaže očistiti organizam i jača imunitet. Jako je pogodan za pripremu slatkih i slanih jela zbog svog blago orašastog okusa. Možete ga koristiti za zgušnjavanje juha i variva, kod pripreme raznih toplih ili hladnih salata ili kao prilog uz neko meso. Puno se koristi i za pripremu slatkih jela - raznih pudinga, kaša, kolača. Ja ga jako volim i u slanim i u slatkim jelima i uvijek ga možete pronaći u mom kuhinjskom ormariću. Koristim ga u mojoj kuhinji već 15 godina.


Ovdje vam donosim jedan recept za pripremu prosa u slatkoj varijanti. Ja volim ovakve kombinacije za doručak a slobodno ga možete poslužiti i kao zdravi desert nakon ručka ili kao međuobrok. Kuhan je na kompotu od jabuka uz dodatak malo šećera, cimeta i grožđica, poslužen uz malo džema od višanja i mrvljenim amaretti keksićima.


SASTOJCI - za 2 osobe :

* ZA KOMPOT:
- 4 srednje jabuke( kod mene domaće petrovače )
- 6 šalica vode
- malo šećera
- 1 žličica cimeta
* ZA SLATKI PROSO :
- 1 mjerica( srednja šalica od 150 ml ) prosa
- 4 mjerice kuhanog kompota od jabuka + još po potrebi
- 1 žlica smeđeg šećera ili meda
- 1 žličica cimeta
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice suhih grožđica

ZA POSLUŽIVANJE:
- 2 žličice džema od višanja
- nekoliko amaretti keksića ( grubo izmrvljenih )


PRIPREMA KOMPOTA:
- Najprije pripremite kompot. Jabuke operite i nemojte ih guliti ako koristite domaće ili jabuke iz eko uzgoja. Narežite ih na veće komade i stavite ih kuhati u vodu zajedno sa malo šećera i malo cimeta. Umjesto cimeta u prahu možete koristiti i pola štapića cimeta. Kad kompot zakuha smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok jabuke malo omekšaju.
- Ja kompot nekad pripremim tako da u lonac najprije dodam nasjeckane jabuke, šećer i cimet u prahu i onda na laganoj vatri najprije malo propirjam a tek onda dodam vodu i nastavim sa kuhanjem, kompot pripremljen na ovaj način bude mi puno finiji.
- Kompot većinom pripremim večer ranije, skuham malo više i onda jabuke i jedan dio kompota pojedemo a dio kompota ostavim za ujutro za kuhanje prosa.

PRIPREMA SLATKOG PROSA :
- Proso očistiti i oprati u cjedilu pod mlazom vode. Staviti ga u lončić, dodati mu prstohvat soli, cimet, vanilin šećer i smeđi šećer ( po želji ga možete izostaviti a onda pred kraj kuhanja možete ga zamjeniti žlicom bagremovog meda ). Zatim dodajte 4 mjerice kuhanog kompota od jabuka. Tokom kuhanja će vam možda trebati još kompota za podliti ovisno koju gustoću želite na kraju. Ja ovakve vrste kaša većinom kuham odokativno, nekad gušće a nekad rijeđe, ovisi koju gustoću želim.
- Kuhajte na laganoj vatri dok vam proso fino ne omekša. Pazite da vam se ne prekuha previše i kako sam napisala po potrebi tijekom kuhanja podlijevati sa još kompota.


- Pred kraj kuhanja u proso umješajte grožđice( koje predhodno namoćite u mlakoj vodi ) i promješajte te ostavite još koju minuticu na štednjaku.
- Kašu sipajte u dvije zdjelice i ostavite par minuta da se malo prohladi a zatim u svaku zdjelicu u sredinu na vrh dodati žličicu džema od višanja i posipati sa malo izmrvljenih amaretti keksića.


-Količinu šećera ili meda kod pripreme kompota i kuhanja prosene kaše možete prilagoditi svojim guštima i dodati manje ili više od navedenog u receptu.


-Meni je prosena kaša najbolja mlaka a možete je ako volite  poslužiti i hladnu.



















 




 

Primjedbe

  1. Volim ovu tvoju poslasticu i pravila sam je više puta 👌

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga moja, znam da voliš i baš sam se tebe sjetila dok sam tipkala. Nažalost mnogi se ne usude probati proso ni u slanoj kombinaciji a kamoli u slatkoj, kad bi samo znali koliko je zdrav

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar