Krofne sa krumpirovim pahuljicama / iz pećnice

Nisam veliki ljubitelj prženja u dubokim masnoćama pa možete zamisliti kako sam bila sretna kao malo dijete kad sam prije jedno desetak godina pronašla ovaj recept za krofne iz pećnice. Po sastojcima se ne razlikuje puno od drugih recepata, jedina je razlika što se ovdje uz brašno koriste i krumpirove pahuljice( one za pripremu instant pirea ) koje ovim krofnama daju posebnu mekoću. A pečenjem u pećnici izbjeći ćete dodatne masnoće...krofne možete puniti sa svojom omiljenom punilicom, ja sam ih punila sa mojim domaćim džemom od marelica.



SASTOJCI:
* za 15 - 16 krofni
- 520 g brašna
- 130 g šećera
- 2 jaja
- 60 ml ulja
- 1 kockica svježeg kvasca ( ili 1 vrećica suhog kvasca )
- 300 ml mlijeka
- 60 g krumpirovih pahuljica( za instant pire krumpir )
* i još:
- marmelada ili džem od marelica - ili neka vaša pmiljena punilica
- šećer u prahu - za posipanje


PRIPREMA:
- U lončiću zagrijati mlijeko, kad je toplo u njega umješati krumpirove pahuljice, dobro promješati i napraviti pire te ostaviti sa strane.
- U zdjelu u kojoj ćete mijesiti stavite prosijano brašno zatim dodajte jaja, prohlađeni pire, šećer, nadignuti svježi kvasac ili suhi kvasac te spiralnim nastavcima miksera razradite tijesto. Ako vam je tijesto premekano dodajte još malo brašna a ako vam je tijesto pretvrdo dodajte još malo mlijeka.
- Dobro razrađeno tijesto premjestite u čistu zdjelu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže, oko 60 minuta tj. dok mu se ne udupla volumen.


- Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na debljinu od 1,5 cm a onda uz pomoć kalupa za krofne izrežite krugove.
- Spajajte zajedno dva po dva kruga uz pomoć mlijeka kojim premažete krugove na rubovima. Dobivene krofne složite sa razmakom na pleh obložen papirom za pećenje, pokrijte ih krpom i ostavite ih na toplom mjestu da se dižu 30 minuta.
- Pećnicu stavite grijati na 180 C a krofne pecite 15 minuta, dok se lagano ne zarumene.
- Kad se krofne prohlade u štrcaljku( koristite dugački uski nastavak ) stavite marmeladu ili džem ili neku drugu omiljenu punilicu, štrcaljkom ubodite u sredinu gornjeg dijela krofne i napunite je marmeladom.


- Prije posluživanja krofne posipajte sa šećerom u prahu.




Primjedbe

  1. Kako su lepe. Znam za testo s krompirom da je mekano, a ovo sa instant pireom skraćuje vreme pripreme. Moram ih probati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jafi, probati i to obavezno, ;) puno su lakše za želudac kad nema prženja

      Izbriši
  2. Ovo mi je novina za pahulljice. Odličan recept za one koji ne vole da prž u ulju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ale, a jesu fine, a susretala sam ja još i prije za recepte za tijesta u kojima se koristi ovaj instant pire.

      Izbriši

Objavi komentar