ČOKOLADNI MOUSSE BEZ JAJA

MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod kuće. Ali ne mora biti tako, za pripremu ove čuvene slastice donosim vam recept za mousse bez jaja.


* SASTOJCI:
- 300 g slatkog vrhnja
- 250 g kvalitetne tamne čokolade za kuhanje
- dekoracija po želji ( kod mene "čipkasta čokoladna srca"koje možete sami izraditi a otkriti ću vam i kako )
- za serviranje: po želji tučeno slatko vrhnje, maline, jagode

PRIPREMA:

Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće a možete je usitniti i u sjeckalici (samo pazite da je ne sameljete skroz sitno).Tako nasjeckanu čokoladu zatim stavite u zamrzivač jedno 30 minuta.
U lončić stavite 120 ml slatkog vrhnja i zagrijavajte ga na nižoj temperaturi do točke vrenja ( pazite da vam ne zakuha).Izvadite čokoladu iz zamrzivača i preko nje prelijte zagrijano slatko vrhnje.Miješajte špatulom dok se čokolada ne otopi i sve lijepo poveže.Stavite sa strane da se smjesa ohladi.


Ostatak slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag i zatim mu uz stalno miksanje polako u nekoliko navrata dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu.
Kad ste sve lijepo sjedinili dobivenu kremu rasporedite u staklene čaše ili zdjelice za serviranje i stavite ih u hladnjak da se dobro rashlade prije posluživanja.
Čokoladni mousse možete poslužiti uz malo tučenog slatkog vrhnja i voće po želji - uz njega fino odgovaraju svježe maline ili jagode. A kako bi zadivili svoje goste otkriti ću vam i kako možete pripremiti " čipkasta čokoladna srca ".



ZA ČIPKASTA ČOKOLADNA SRCA -izrada dekoracije recept je već objavljen na blogu, evo vam OVDJE pa samo zavirite, tamo vam sve piše u detalje.

** Ovaj recept možete pročitati i na gastro portalu Gastronomija.hr na kojem objavljujem recepte kao blogger kolumnist.






Komentari