KROFNE IZ PEĆNICE

Kažu veljača prevrtača, najkraći mjesec u godini i jedini ženskog roda. Mjesec maškaranja i ludovanja, mjesec koji slavi zaljubljenost i ljubav i mjesec u kojem ljubuju i mačke. Jedan dan sunce a drugi dan već može zalepršati i koja pahulja. Veljača je moj mjesec... mjesec maškaranja... mjesec ljubavi i mjesec mog rođenja. Uvijek je vesela ili je sami možemo napraviti veselom i šarenom...poput ovih šarenih krofni koje su pripremljene na malo drugačiji način. Krofne bez viška masnoća jer se peku u pećnici a ne u dubokim masnoćama pa uvijek možete pojesti i koju više.Posebnu sočnost daje im pire krompir koji se koristi u njihovoj pripremi.

Pa ako ne volite da vam ulje šprica na sve strane kod prženja u ulju, ako ste na dijeti ili vam smeta masnoća ovo je pravi recept za vas.


* SASTOJCI:
- za 2 pleha, oko 20 - 24 krofni
- 770 g glatkog pšeničnog brašna
- 250 g kuhanog krompira
- 150 g mlijeka
- 35 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- 90 g maslaca ( omekšalog i prohlađenog )
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- malo soli
* za punjenje:
- kockice tamne čokolade za kuhanje ( ili 150 g čokoladnog namaza )
* za dekoraciju:
- čokoladna glazura( otopljena tamna čokolada za kuhanje )
- šarene mrvice za kolače
* i još: okrugli kalup za krofne promjera 6 - 7 cm


* PRIPREMA :

U zdjelicu stavite mlako mlijeko sa kvascem i malo šećera, pokrijte sa prozirnom folijom i i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
U veću zdjelu protisnite skuhani krompir i ostavite da se malo prohladi a onda mu dodajte prosijano brašno, šećer, vanilin šećer , sol i mlijeko sa aktiviranim kvascem.
Mješajte drvenom kuhačom ili spiralnim nastavcima miksera. Za to vrijeme uz stalno mješanje dodajte u smjesu i maslac i jaja sobne temperature. Dalje nastavite mijesiti ručno ili i dalje sa spiralnim nastavcima sve dok se tijesto ne počne odvajati od stjenki posude ( jedno 5 minuta ).
Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u zdjelu, pokrijte ga sa kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže sat vremena.
Kad se tijesto diglo podijelite ga na dva jednaka djela i svaki dio tijesta na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 1,5 cm.
PUNJENJE KROFNI:
Možete koristiti dva načina punjenja krofni.
PRVI NAČIN:
Na prvo razvaljano tijesto lagano sa okruglim kalupom za krofne označite krugove a zatim u sredinu svakog kruga stavite malo čokoladnog namaza ili kockicu tamne čokolade. Tijesto sa nadjevom prekrijte drugim razvaljanim tijestom, pretisnite oko nadjeva i zatim sa okruglim kalupom pritisnite i izrežite krofne. ( Ja sam koristila ovaj način izrade. )
DRUGI NAČIN:
Od razvaljanog tijesta uz pomoć okruglog kalupa najprije izrežite krugove. Na polovicu izrezanih krugova na sredinu stavite malo čokoladnog namaza ili kockicu čokolade. Rubove krugova lagano premažite sa mlijekom, pokrijte sa ostatkom krugova i oko svake krofne lagano pritisnite rubove da se tijesto spoji.

* I kod prvog i kod drugog načina morate voditi računa da rubovi tijesta budu dobro zatvoreni da za vrijeme pečenja nadjev ne iscuru iz krofni.

Krofne posložite sa razmakom na pleh obložen pek papirom , pokrijte ih sa kuhinjskom krpom i ostavite ih opet da se dižu još najmanje 30 minuta tj dok lijepo ne narastu i uduplaju se.


Krofne stavite peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 C i pecite ih oko 20 minuta ( dok lagano ne poćnu zlatiti ).


Izvadite ih iz pećnice i složite ih na kuhinjsku rešetku da se malo prohlade.
Za dekoraciju na pari otopite čokoladu za kuhanje. Čokoladnu glazuru stavite sa strane i ostavite da se malo prohladi pa u nju umočite vrh svake krofne. Kad se glazura malo stegne po krofnama posipajte šarene mrvice ( pazite da vam se glazura ne stegne do kraja kako bi se šarene mrvice mogle lijepo zaljepiti za glazuru da ne otpadaju sa krofni). Ja sam šarene mrvice posipala u obliku srca za malo ljubavnog štiha ( ipak nam se bliži Valentinovo - dan zaljubljenih ).



* IDEJE ZA PUNJENJE I DEKORACIJU:
Krofne možete puniti i sa nekom vašom omiljenom punilicom ( može to biti i vaša omiljena marmelada ili džem ili kockice bijele čokolade ) a za dekoraciju možete koristiti i bijelu glazuru od otopljene bijele čokolade pa onda po vrhu posipati čokoladne mrvice ili ih prošarati otopljenom tamnom čokoladom...imate puno mogućnosti, dajte si mašti na volju) ili ih jednostavno možete samo zaprašiti sa šećerom u prahu.


Ove krofne su najbolje isti dan, mada su i drugi dan dobre ali ne možete očekivati da će biti istog okusa kao one pržene u dubokim masnoćama. Meni su općenito i ove iz pećnice i one pržene draže i ukusnije prvi dan.
Okušajte se u izradi i uživajte u ovim šarenim i veselim krofnama.

Primjedbe