O MENI

Dobro mi došli! Ja sam Anamarija, rođena sam u Puli. Jedne zimske noći, u znaku vodenjaka. Kažu da je tih dana kod nas padao snijeg,  pa možda zbog toga snijeg jako volim.                                                   
                                                                         


Volim i kuhati i moja kuhinjica je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice. U mojoj kuhinjici pripremaju se slatka i slana jela, možda ponekad više slatka i to ona sa puno čokolade ;) Volim isprobavati nova jela, koristiti nove namirnice, ali  ČOKOLADA je uvijek na prvom mjestu, ona je oduvijek u mom SRCU (otuda i naziv bloga " SRCE OD ČOKOLADE " ) tu su još kokos, ananas, kruške, jagode, mandarine, suhe smokve,...mrkva, bundeva, paprika, tikvice, rimska cvjetača,..heljda, proso, cous - cous, bulgur, leća, ječam, a rižu bi mogla jesti svaki dan...piletina, junetina, srdele, soja...bosiljak, đumbir, mažuran, curry ,...bademi,zobene pahuljice,chia sjemenke...zadnjih godina ne koristim baš puno jaja (ali se ne odričem jela u kojima se ona koriste - tako da se u mojoj kuhinji pripremaju razna slana a i slatka jela bez jaja tkz. eggless recepti). Ne koristim puno niti mlijeko - često ga nastojim zamijeniti nekim biljnim mlijekom poput kokosovog, bademovog ili zobenog ( i volim ih radije pripremiti sama ).
Osim što volim kuhati, volim i dobro pojesti( sve osim iznutrica i gorke hrane ), ali nije uvijek bilo tako.


Mama je oduvijek vodila rat sa mnom kad je jelo bilo u pitanju( ali ne samo ona, već i tata, baka i tete u vrtiću). Nikad nisam bila gladna, ništa nisam voljela jesti, bila sam jako izbirljiva i prevrtala vilicom ili žlicom po tanjuru (rekli bi kod nas u Istri - bila sam " cimpligasta " ). Ali čokolada, nju sam oduvijek voljela, za nju sam uvijek bila spremna. Iako mi ju je mama morala sakrivati po kući( jer kad bi navalila nebi znala stati) ja sam oduvijek ta njena tajna skloništa pronalazila kao od šale. 

Iako nisam voljela jesti, oko lonaca sam se voljela motati i gledati mamu ili baku kako kuhaju...tako kako sam odrastala zavoljela sam razne namirnice i hranu. Pomažući mami u kuhinji, polako sam i ja počela kuhati. Moje samostalne kuhinjske avanture počele su  negdje u 5. razredu osnovne škole. Kad bi došla iz škole nije bilo nikog kod kuće ,roditelji su radili a meni je bilo draže da si sama pripremim neko jednostavno jelo ili da dovršim ručak koji je mama započela. Najviše sam voljela vikende kad bi mami pomagala u kuhinji i učila od nje kuhati - najčešće su to bila klasična i jednostavna jela. U to vrijeme najviše sam voljela peći kolače, a moja ljubav prema slasticama i dalje traje. U našoj kuhinji oduvijek su se kuhala klasična i tradicionalna jela istarske kuhinje i mediteranske kuhinje. Ali i nova jela čije je recepte mama donosila iz restorana u kojem je radila kao kuharica. Mama je bila prava majstorica za pripremu svih vrsta tijesta, od kruha i peciva do tradicionalne istarske tjestenine (posutice, trački, njoki, fuži, pljukanci ). A ja sam se sa mojim prvim kruhom uhvatila u koštac tek nakon što sam se udala i to tek nakon što mi je riknuo pekač za kruh ;). Voljela sam ja i kuhinju moje nonne Eufemije. Njezino šugo ( ragu )  sa teletinom ili kokoškom bilo je nešto najbolje što sam jela, prožeto okusima i mirisima talijanske kuhinje, te kuhinju moje babe Rože koja je uvijek kuhala tradicionalna istarska jela. Baba Roža je uvijek kuhala na šporetu na drva i to je davalo posebnu čar njezinim jelima.Obožavala sam njezine maneštre, njezin kruh i fijoke( kroštule ) za koje bi razvaljala tijesto tanko poput lista papira. Voljela sam je gledati kako mijesi i sad kao da vidim njezine ruke kako mijese kruh. 
Ja sam kao i svi počela skupljati recepte iz raznih časopisa, ljepila ih u bilježnicu, zapisivala ih u rokovnik, obožavala gledati kuharske emisije i počela kupovati knjige recepata. Tako da sam uvijek voljela isprobavati nešto novo. ...



U potrazi za novim receptima zalutala sam i na Coolinariku i ubrzo na njoj otvorila svoj profil, bilo je to 2011. godine.Tamo sam od mojih cool cura puno naučila i još uvijek učim, zahvaljujući njihovim receptima počela sam otkrivati još novih namirnica ali i počela jesti neke koje prije nisam baš voljela kao na primjer kelj ;).
Voljela sam na coolinarici  i ja sa njima dijeliti  moje receptiće.Na coolinarici sam  izabrana i za COOL CHEFA MJESECA PROSINCA 2014. godine . Ponosna sam na svoju cool titulu, ali jednako sam ponosna i na titulu koje su mi zbog moje velike ljubavi prema čokoladi dodjelile moje cool curke, naime proglasile su me MINISTRICOM ČOKOLADE ( i ta titula još uvijek stoji ,nitko me nije svrgnuo ;). Na coolinariku i dalje uvijek rado svratim,iako u zadnje vrijeme nešto rijeđe.
Puno je mojih cool cura već odavno zaplovilo blogerskim vodama, pa sam i ja odlučila započeti ovu gastro - blogersku avanturu pod imenom " SRCE OD ČOKOLADE  ".

Nadam se da ćete rado navraćati i da ćemo se uz recepte iz moje kuhinjice ovdje lijepo družiti.

Anamarija

               

Primjedbe

  1. Bravo :) Neka ti bude lepo i ugodno i u ovim vodama. Očekujem tvoje recepte i priče. Srećno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Srećno, Anamarija! Volim tvoje recepte i da se ispričam s tobom pod receptom ;) Uvek si pozitivna i verujem da će i tvoj blog biti takav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jeko! Ja tek sada vidim tvoj komentar,Još se snalazim polako;) Puno ti hvala i veselim se našem druženju i u ovim gastro vodama :)

      Izbriši
  3. Sretno Anamarija,draga moja ministrice čokolade!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Do draga drago mi je da si i ovdje zavirila u moju malu kužinu, čoko pusa ti leti.

      Izbriši

Objavi komentar