Kod mene je obavezan za svaki Božić. Volim ovakvu vrstu kolača punog okusa orašastih plodova i suhog voća. Radim ga već godinama po receptu prepisanom jako davno iz nekog časopisa u moj prvi notes sa receptima. Lako se priprema, dođe ga puno, a što duže stoji to je bolji. Idealan kolačić za Božićne blagdane.
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 3 žlice toplog mlijeka
- 150 g pšeničnog brašna
- 120 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 - 210 g miješanog suhog voća (kod mene najčešće marelice, smokve, grožđice, brusnice )
- 100 g orašastih plodova( kod mene najčešće bademi i oras i)
- 1 limun( ribana korica )
- po želji možete dodati i ribane narančine korice
PRIPREMA:
- Suho voće (marelice i smokve) sitno nasjeckati, ja ponekad dodam i nasjeckane tamne čokolade za kuhanje. Grožđice i brusnice ne namačem za ovaj recept( a vi ako želite možete, ali ih prije dodavanja u smjesu dobro osušite). Orašaste plodove grubo nasjeckajte.
- Naribajte limunovu i narančinu koricu. Najbolje je da koristite citruse iz bio uzgoja. Ja imam privilegiju da imam moj domaći limun.
-Pripremite manji četvrtasti kalup (onaj za brownnise )ako nemate možete koristiti i okrugli kalup za torte promjera 26 cm( ja pek papir zgužvam pod mlazom vode i onda njime obložim kalup a možete kalup i samo namazati sa malo maslaca i malo pobrašniti ).
-Odvojite žumanjke od bjelanjaka( jaja moraju biti sobne temperature ). U jednoj zdjeli mikserom dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa došla pjenasta i udvostručila se dodajte polako i dalje miksajući toplo mlijeko a zatim lagano umiješajte brašno.
- U drugoj zdjeli mikserom istucite bjelanjke u čvrsti snijeg( ja najprije istučem njih i onda ih stavim sa strane). Snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata lagano umješajte u smjesu, a zatim lagano umiješajte i nasjeckane orašaste plodove, suho voće i ribanu koricu limuna ili naranče.
- Sjesu izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C.30- ak minuta. Tijesto je pečeno kad dobije lijepu zlaćanu boju.
- Pečeni kolač izvadite iz pećnice, ostavite koju minuticu još u kalupu, preokrenite ga na tacnu i polako sa njega skinite pek papir. Ostavite ga na rešetki da se potpuno ohladi. Najbolje je da ga spremite u plastičnu posudu sa hermetičkim poklopcem ili u staklenu posudu( ja ga stavim u vatrostalni pekač i dobro pokrijem sa dva sloja prozirne folije i onda ga odložim na hladno mjesto). Najbolje ga je rezati kad ostoji dan - dva ,a kasnije čim duže stoji je bolji.Tako da ga možete pripremiti puno ranije nego ostale kolače.
- Ja ga narežem na trake a onda prije posluživanja svaku traku narežem na tanke fetice.
Ovo je po našem ukusu, puno voća i prelepo na oko.
OdgovoriIzbrišiHvala draga, režeš na tanke šnitice i ispadne puno a i lako se napravi
IzbrišiDraga Anamarija, mnogo mi je drago da si pokrenula blog i želim ti mnogo uspeha u tome! Volim tvoje recepte i rado ću dolaziti kod tebe, puno te pozdravljam! ❤
OdgovoriIzbrišiCara mia hvala ti puno na posjeti i divnim željama <3 .Baš mi je drago da si navratila i da ćemo se i ovdje družiti. I baš me veseli da smo negdje u isto vrijeme nas dvije krenule sa blogom.Puse ti lete !
IzbrišiPravi Božićni i blagdanski kolač,ove godine po tvom receptu, izvrstan <3 katek
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno Katek draga da si se i tu javila sa dojmovima.
Izbriši