Keksići sa kakaom i cimetom, iznutra mekani a izvana lagano hrckavi zahvaljujući omotaču od kristal šećera. Kad ih vidite onako tamne posute šećernim kristalima imate osjećaj kao da ih je prekrio mraz. Zato sam ih i nazvala " Mrazovci ".
SASTOJCI:
- 120 g smeđeg šećera
- 50 g šećera kristal
- 1 žličica cimeta
- 90 g maslaca
- 200 g glatkog pšeničnog brašna
- 60 g gorkog kakaa
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1jaje
- 100 ml običnog jogurta (ili mješavina kiselog vrhnja i mlijeka)
- nekoliko žlica kristal šećera
PRIPREMA :
- U zdjeli mikserom razraditi maslac ,zatim mu primješati smeđi šećer, vanilin šećer i cimet i sve mikserom razraditi u jednoličnu smjesu.
- Dodajte i dalje mješajući jaje i jogurt (ili mješavinu kiselog vrhnja i mlijeka).
- Dalje miksajući dodajte prosijanu mješavinu brašna ,kakaa i sode bikarbone, ovu mješavinu dodajte u nekoliko navrata. Kod miješanja mikser možete zamijeniti špatulom ili tijesto do kraja doraditi da smjesu do kraja zamjesite rukama dok tijesto ne postane lijepo povezano.
- Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na dva sata
- Pećnicu zagrijati na 170 C, pleh obložite pek papirom.
- Navlažite ruke vodom a zatim od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha.
- Svaku kuglicu bogato uvaljajte u kristal šećer i slažite ih s razmakom na pleh jer se keksići tijekom pečenja rašire.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici 7 do 10 minuta.
- Od ove doze izađe oko 40 keksića (dva pleha).
- Pečene keksiće ohladite na rešetki a kad se ohlade možete ih čuvati u limenoj kutiji.
- Fino pašu za grickati uz omiljeni topli napitak, ja ih volim uz čaj ili toplu čokoladu.
A lijepo "konkuriraju" i ostalim keksićima na Božićnom stolu.
Divni keksići :)
OdgovoriIzbrišiHvala puno draga moja!
Izbriši