MRAZOVCI

Keksići sa kakaom i cimetom, iznutra mekani a izvana lagano hrckavi zahvaljujući omotaču od kristal šećera. Kad ih vidite onako tamne posute šećernim kristalima imate osjećaj kao da ih je prekrio mraz. Zato sam ih i nazvala " Mrazovci ".



SASTOJCI:
  • 120 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera kristal
  • 1 žličica cimeta
  • 90 g maslaca
  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 60 g gorkog kakaa
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1jaje 
  • 100 ml običnog jogurta (ili mješavina kiselog vrhnja i mlijeka)
  • nekoliko žlica kristal šećera


PRIPREMA :

- U zdjeli mikserom razraditi maslac ,zatim mu primješati smeđi šećer, vanilin šećer i cimet i sve mikserom razraditi u jednoličnu smjesu.
- Dodajte i dalje mješajući jaje i jogurt (ili mješavinu kiselog vrhnja i mlijeka).
- Dalje miksajući dodajte prosijanu mješavinu brašna  ,kakaa i sode bikarbone, ovu mješavinu dodajte u nekoliko navrata. Kod miješanja mikser možete zamijeniti špatulom ili tijesto do kraja doraditi da smjesu do kraja zamjesite rukama dok tijesto ne postane lijepo povezano.
- Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga prozirnom folijom i stavite ga u hladnjak na dva sata


- Pećnicu zagrijati na 170 C, pleh obložite pek papirom.
- Navlažite ruke vodom a zatim od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha.
- Svaku kuglicu bogato uvaljajte u kristal šećer i slažite ih s razmakom na pleh jer se keksići tijekom   pečenja rašire.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici 7 do 10 minuta.


- Od ove doze izađe oko 40 keksića (dva pleha).
- Pečene keksiće ohladite na rešetki a kad se ohlade možete ih čuvati u limenoj kutiji.


- Fino pašu za grickati uz omiljeni topli napitak, ja ih volim uz čaj ili toplu čokoladu.


A lijepo "konkuriraju" i ostalim keksićima na Božićnom stolu.


Komentari

Objavi komentar