COURONNE DES ROIS - tradicionalni švicarski kruh za Tri kralja

Ovo je tradicionalan slatki kruh (brioš, pecivo) koji se priprema za blagdan Sveta tri kralja (6.januara) u Švicarskoj. Ima mnogo varijanti ovog kruha ali svima je zajedničko da su okruglog oblika (poput krune) i da se u tijesto stavi mala figurica bebe Isusa ili kralja (netko stavlja cijeli badem ili zrno graha umjesto figurice). Na ispečeni kruh na sredinu se postavlja kraljevska kruna ( couronne des rois ) najčešće izrađena od zlatnog papira . Pa je običaj da za vrijeme jela onaj tko nađe figuricu postaje vlasnik krune i to mu donosi sreću. Ovaj kruh koji sam ja radila priprema se dva dana. Prvi dan navečer se umijesi tijesto i ostavi se  u hladnjaku preko noći a drugi dan ujutro se završi sa pripremom kruha .Zbog načina pripreme kruh bude mekan poput pamuka, sa finom koricom a miriši cijela kuća. Probajte i uvjerite se.


SASTOJCI :
- 500 g brašna
- 250 - 300 g mlakog mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 6 g soli
- 1 kockica svježeg kvasca( ili 1 vrećica suhog kvasca)
- 75 g omekšalog maslaca
- ribana korica jedne naranče
- 100 g grožđica

- za premaz: 1 žumanjak
- za posip: šačica listića ili štapića badema
- za dekoraciju. 20ak cijelih badema
- 1 mala figurica otporna na visoku temperaturu ili 1 cijeli badem ili 1 zrno graha 


PRIPREMA - VEČER PRIJE :
- U veliku zdjelu u kojoj ćete mijesiti stavite sol( obavezno na dno zdjele) a zatim stavite brašno koje ste prije prosijali te šećer, ribanu koricu naranče i vanilin šećer.
- U maloj zdjeli rastopite kvasac sa malo mlijeka i malo šećera. Pokrijte sa prozirnom folijom i pustite da kvasac aktivira. A zatim ga dodajte u zdjelu sa brašnom zajedno sa ostatkom mlijeka( meni je sveukupno bilo potrebno 250 g + 2 žlice). Sve dobro promješajte drvenom kuhačom a zatim nastavite ručno mjesiti dok se sastojci ne povežu.
- Dodajte malo po malo omekšali maslac i dalje mijesite rukama. Ako je potrebno dodajte ostatak mlijeka. Već sam prije napisala da je meni sveukupno trebalo 250 g + 2 žlice( dodajte žlicom malo po malo ovisi o brašnu i kako vam tijesto pita ). Tijesto se brzo umijesi i lijepo poveže.
- Tijesto premjestite u čistu zdjelu i pokrijte ga platnenom krpom i pustite ga da se odmara 60 minuta a zatim ga stavite hladnjak preko noći gdje će se u zdjeli do jutra poduplati.

PRIPREMA - DRUGO JUTRO:
- Izvadite zdjelu sa tijestom iz hladnjaka i opet ga ostavite u toploj prostoriji da se odmori 60 minuta.
- U zdjelicu stavite oprane grožđice da se namoče u mlakoj vodi.
- Nakon 60 minuta premjesite tijesto rukama u zdjeli( kad raskrijete tijesto biti će malo tvrdo a poslije bude sve u redu tako da vas tvrdoća tijesta ne uplaši na početku) u tijesto umiješajte i ocijeđene i osušene grožđice.
- Tijesto prebacite na radnu površinu( ja većinom uvijek prebacim na komad pek papira), radnu površinu ne treba brašniti.
- Tijesto malo premjesite a zatim ga raširite rukama u mali kvadrat a onda radite " PIEGE "( preklapanje tijesta na tri puta poput pisma). Znači preklapate krajeve tijesta jedno preko drugog na tri djela poput pisma( isto kao kad radite domaće lisnato tijesto ). Opet ga mijesite i gnječite i opet presavijete u " piegu " i tako nekoliko puta dok vam ne dođe lijepo podatno tijesto za daljnje oblikovanje.

- Od jedne četvrtine tijesta napravite lopticu i položite je na sredinu pleha obloženog pek papirom.
- Od ostatka tijesta oblikujte 8 loptica( ja sam vagala ) i složite ih u krug oko velike lopte sa malim razmakom između njih.
- Nemojte u jednu lopticu zaboraviti staviti figuricu( kod mene cijeli badem).
- Kruh pokrijte platnenom krpom i opet ga ostavite na toplom mijestu 60 minuta da se odmara i da se udvostruči.


- Ugrijte pećnicu na 200 C. Prije pečenja kruh uz pomoć kista premažite razmućenim žumanjkom i posipajte ga listićima ili štapićima badema.
- Ja sam još oko velike lopte lagano upiknula cijele bademe sve u krug tako da izgleda poput krune.


- Kruh stavite peći i odmah kad ste ga stavili u pećnicu smanjite temperaturu na 180 C i pecite ga 25 minuta.
- Kad izvadite kruh malo ga prohladite na rešetki a zatim ga zamotajte u kuhinjsku krpu ili nastolnjak i ostavite tako do posluživanja.
- Prije posluživanja po želji ga možete malo zaprašiti sa šećerom u prahu.


- Tko slavi blagdan Sveta tri kralja može ga prije serviranja ukrasiti krunom napravljenom od zlatnog papira ili kartona. Ja sam je izradila od rebrastog zlatnog kartona i ukrasila sam je plavim stakalcima. Ovo je posebno efektno ako radite za djecu pa možete i njih uključiti u izradu krune za kruh. Naravno ako slavite ili ne slavite ovaj kruh možete napraviti i u bilo kojoj drugoj prilici.


- Kruh možete umjesto direktno na plehu peći i u okruglom kalupu za torte promjera 24 cm.
- Možda vam se čini da je puno posla oko ovog tijesta. Ja bi prije rekla da treba više vremena jer kad se odradi tijesto sve ostalo je čekanje da tijesto" napravi svoje ". Vjerujte isplati se svaka minuta jer je kruh tako mekan i ukusan.


Primjedbe

  1. Ovo se sprema iz dva dana kao i Panettone ili Pandoro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Aleksandra draga i takva tijesta koja se pripremaju više dana budu najbolja.

      Izbriši

Objavi komentar