LJEŠNJAK KEKSI

Ovo su bili keksići iz moje Božićne kolekcije 2017. ali nikako da natipkam recept ( imam ih još nekoliko iz iste kolekcije pa se nadam da ću i njih ubrzo natipkati, stoga se nemojte čuditi fotkicama u blagdanskom ruhu ). Bolje da tipkam sada nego da čekam drugi Božić, a i zima ide a keksići bilo koje vrste fino pašu uz šalicu toplog čaja.


Volim lješnjake u kolačima ali ih u zadnje vrijeme manje koristim jer sam uvijek imala u zalihama domaće bademe. Pred blagdane sam od moje Asje uz slatke zalihe švicarske čokolade i polugodišnje zalihe cous cousa dobila i veliko pakovanje mljevenih lješnjaka - naravno da su morali završiti u keksićima. 

Keksići sa malo sastojaka, sa finom aromom lješnjaka i bez jaja ( još jedan eggless recept iz moje zbirke). Čuvajte ih u limenoj kutiji, što duže stoje to su bolji ( ako ih prije ne pogrickate uz omiljeni topli napitak ) pa ih slobodno možete pripremiti i ranije.

SASTOJCI:

- najbolje je koristiti tostirane lješnjake, daju keksićima finiju aromu ( ja sam kao što sam napisala koristila već mljevene lješnjake)
- po želji vanilin šećer možete zamijeniti sa pola žličice mljevenog cimeta ili pola žličice mljevenog kardamoma( kombinirajte začine po svom ukusu)


PRIPREMA:
- Lješnjake tostirajte u tavi ili u pećnici na 200 C nekoliko minuta, umotajte ih u krpu i istrljajte ih da se oljušte, prohladite ih a zatim ih fino sameljite ( ja sve orašaste plodove meljem u mlincu za kavu ).
- U zdjelu stavite prosijano brašno, mljevene lješnjake i omekšali maslac ( najbolje da ga narežete na male komadiće ). Dodajte zatim 2 žlice šećera u prahu i vanilin šećer( ili neku drugu aromu, npr.cimet ili kardamom). Vrhovima prstiju utrljajte maslac sa brašnom i umjesite kompaktno tijesto koje se ne lijepi.
- Od pripremljenog tijesta otkidajte male komadiće i oblikujte kuglice veličine oko 3 cm( malo manje od veličine oraha). Po želji ih možete i malo pretisnuti da se spljošte, ja sam htjela da mi budu baš kuglice. Kako oblikujete kuglice tako ih stavljajte sa strane a zatim ih uvaljajte sa svih strana u šečer u prahu.
- Zatim ih složite na pleh obložen pek papirom i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 C i pecite ih 10 minuta


- Prohladite ih na kuhinjskoj rešetki a kad se sasvim ohlade pospremite ih u limenu kutiju ili u posudu sa hermetičkim poklopcem.



Primjedbe

  1. Hvala draga Javorka, malo izgledaju neprivlačno ali su jako fini

    OdgovoriIzbriši
  2. Po sastojcima ovi keksi su bomba, ne može da omane. Anči!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ale hvala, pa i izgledaju ko bombice, nisu jako slatki a fini zbog lješnjaka

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar