Lignje na šugo sa crnim vinom

Recept za lignje na šugo ili brodet prenosi se kod nas s koljena na koljeno. Vjerujem kao i u svakoj obitelji kod nas na Jadranu. Tako sam ga i ja davno naučila od moje mame...samo sam mu ja dala moj mali touch - umjesto bijelog vina koristila sam crno i dodala sam dvije žličice mješavine dalmatinskih začina. Uz palentu ili rižu i naravno čašu crnog vina bio je to vrhunski ručak.


SASTOJCI:
* za 4 osobe
- 500 g očišćenih svježih lignji
- 2 srednje glavice luka
- 1 veća mrkva
- 3 češnja češnjaka( protisnutog )
- pola vezice svježeg peršina( nakosanog )
- 4 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 ml passate od rajčice
- 1 žličica šećera
- 150 ml crnog vina( Istarski teran )
-  mlaka voda za podlijevanje
- morska fina sol
- crni papar( svježe mljeveni )
- 2 žličice mješavine dalmatinskih začina( origano, bosiljak, mažuran, čubar, majčina dušica, kadulja ) 


PRIPREMA :
- Očišćene i oprane lignje stavite da se ocijede u cjediljci. Kad su se ocjedile možete ih i malo posušiti papirnatim ručnicima. Narežite ih na šire kolutiće a krakove narežite na pola.
- Luk sitno isjeckajte, mrkvu narežite na male kockice. Peršin operite, posušite i sitno iskošite.
- U posudi na maslinovom ulju dinstajte luk da omekša i da se zastakli( oko 5 minuta, mješajući da ne zagori ). Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i nastavite dinstati još malo dok luk do kraja ne omekša. Sada dodajte kolutiće i krakove lignji. Dinstajte dok lignje ne dobiju boju, uz stalno mješanje. Po potrebi dodajte malo vode i dinstajte dalje oko 5 minuta a onda dodajte protisnuti češnjak i passatu od rajčice i malu žličicu šećera. Dinstajte još tako da se passata" zapeče "a onda podlijte sa crnim vinom i ostavite da vino pusti aromu, da ishlapi a onda lignje podlijte mlakom vodom. Vode dodajte koliko želite da vam bude gusto šugo. Ja vodu na početku dodajem malo po malo dok se sve lijepo ne prožme pa tako mogu odrediti gustoću šuga kojeg želim.


- Posolite, popaprite, dodajte 2 žličice mješavine mediteranskih začina i na laganoj vatri kuhajte oko 60 minuta dok lignje lijepo ne omekšaju.Pred kraj umješajte kosani peršin.
- Poslužite uz kuhanu palentu ili kuhanu rižu i uz čašu crnog vina.

  
SAVJET:
- Ako nemate vremena ovo šugo možete pripremiti i u expres loncu. Ja ga često spremam u AMC posuđu sa sequqvikom( poklopcem za brzo kuhanje ). Kad dodam vodu dodam i sol, papar i mješavinu začina a zatim posudu zatvorim sa poklopcem za brzo kuhanje. Kad kazaljka dođe na područje kuhanja šugo kuham 3 do 4 minute, maknem posudu sa štednjaka i ostavim da se poklopac za brzo kuhanje sam otvori. Kad otkrijem poklopac još po potrebi začinim i umješam sjeckani peršin. Na isti način u AMC posuđu sa poklopcem za brzo kuhanje pripremam i rižoto sa lignjama. Kad dodam passatu dodam i jednu mjericu riže za rižota i malo više od dvije mjerice vode i isto kuham sve zajedno 3 do 4 minute. 

Primjedbe

  1. Pravi ručak Mediterana :) Lako je vama kad imate uvek sveže morske ribe i plodove, onda samo zasukati rukave i specijalitet je tu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, samo su nam nažalost svježi morski plodovi i ribe često nedostupni zbog visokih cijena, posebno za vrijeme turističke sezone kada sve cijene lete u nebesa, ali na sreću nađe se i kvalitetnih smrznutih proizvoda

      Izbriši

Objavi komentar