Začinska sol sa crnim vinom

Domaće mirisne začinske soli, lako se naprave a upakirane u male staklenke ili papirnate kesice sa ceduljicama na koje napišete za što se mogu koristiti mogu biti zanimljiv poklon za Božić, blagdane ili rođendan. Radila sam začinsku sol i sa mediteranskim začinima i sa citrusima. Mirisna sol  sa crnim vinom koristi se za sve vrste mesa, marinade i pečenja. 



SASTOJCI :
  • 300 g  krupne morske soli
  • 125 ml kvalitetnog crnog vina( kod mene istarski teran )
  • male staklenke ili male staklene epruvete sa plutenim čepom
  • ceduljice
  • razne vrpce, trakice, božićni ukrasi i sl.

PRIPREMA:
- U keramičku ili staklenu zdjelu stavite sol i prelijte je sa crnim vinom. Sve promiješajte i ostavite tako da stoji najmanje 15 minuta.
- Sol stavite u gusto cjedilo kako bi iz soli mogli ocijediti višak vina ( ja sam još po vrhu malo tapkala žlicom da se još vina isicjedi ). Zatim iscijeđenu sol stavite u multipraktik i samo kratko pulsirajte.
- Samljevenu sol sa vinom ravnomjerno rasporedite na pleh obložen pek papirom( kad sam rasporedila sol još sam sve " pogrebala" vilicom - da se još lijepo rasporedi ). Sol stavite sušiti u zagrijanu pećnicu na 100 C i sušite je 20 minuta.
- Kad je izvadite iz pećnice pustite je da se malo prohladi a zatim je malo izmrvite vilicom, pokupite je na hrpu i premjestite je u neki široki tanjur da se još ohladi do kraja.

- Kad se sol dobro osušila i ohladila spremite je u staklenku ( a kasnije je možete pakirati za poklone kako želite ).


- Ova mirisna sol zapakirana u male staklenke i prigodno ukrašena može biti lijep poklon za predstojeće blagdane dragim prijateljima. 




Primjedbe

  1. Ovo mi je kompletna novina, sa vinom baš nikad nisam čula. Čula sam za Istrijansku juhu od vina, to da i to mi je želja da probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala cara mia, a super je ta sol.Fora je i ona sa koricom limuna i sa mediteranskim travčicama. A istarska supa je više neka vrsta kuhanog vina, morati ću staviti i ričetu na blog a kad dođeš kod mene onda češ probati.

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Hvala Ane moja ! Da baš je lijepa ideja za poklon, ja moram ove godine nešto novo osmisliti;)

      Izbriši

Objavi komentar