USKRSNA JAJA ZA DEKORACIJU - DIY

Podsjetio me prije par dana facebook da sam fotkicu ovih jaja objavila tamo još prije 2 godine a postupak izrade još nisam objavila nigdje ( istina da te 2017. još nisam ni imala blog a prošle mi godine promaknulo da pišem ) pa evo sada par dana prije Uskrsa tipkam. Nadam se da će nekome biti od koristi i da će naći vremena za ove moje igrarije. 

* Ovih dana pred Uskrs svi koristimo veću količinu jaja nego inače za pripremu raznoraznih Uskrsnih delicija za blagdanski stol. Dosta jaja se potroši za pripremu raznih Uskrsnih pogača ali i za pripremu slanih jela. Pa da kod pripreme ljuske jajeta nebi samo bacili u smeće pokazati ću vam kako ih možete kreativno iskoristiti. Napisati ću vam kako se ispuhuje jaje - sadržaj jajeta iskoristite za pripremu nekog jela a od ispuhane ljuske jajeta možete napraviti razne dekoracije za vaš Uskrsni stol ili za dekoraciju vašeg doma. A ako u izradu uključite i vašu dječicu veselju neće biti kraja...pa krenimo onda

                                      * UPUTE ZA ISPUHIVANJE JAJA *

Prije nego krenete ispuhivati jaja izvadite ih iz hladnjaka neka vam budu sat vremena na sobnoj temperaturi.Jaja operite i posušite( ja ih prije pranja prebrišem i sa krpicom natopljenom u alkoholni ocat ).
Iglom napravite rupicu na tupom djelu jajeta , zatim je proširite pažljivo bockajući iglom unaokolo i lomeći male dijelove ljuske. Zatim iglom napravite rupicu tj. mali otvor i na drugom kraju jajeta.
Obje rupice prekrijte palcem i kažiprstom a zatim dobro protresite jaje kako bi se razmutili žumanjak i bjelanjak. Stavite vrh jajeta na usta i nježno pušite u manju rupicu kako bi istisnuli sadržaj jajeta u neku zdjelicu.
Kad ste ispuhali sva jaja pažljivo ih operite u mlakoj vodi sa malo deterdženta za posuđe pa ih stavite na papirnate ubruse da se osuše. Kad su jaja skroz suha spremna su za ukrašavanje i bojanje.


                        * UKRAŠAVANJE JAJA VOSKOM I LAVIRANIM TUŠEM *

Kad sam radila u dječjem vrtiću ovu kombiniranu tehniku bojanja ili ukrašavanja kapanjem voska po nekoj površini ili predmetu a zatim bojanje laviranim tušem ( tušem u boji ) često smo koristili u radu sa djecom. Često su djeca ovom tehnikom izrađivala razne čestitke ili ukrašavali kuglice za novogodišnju jelku ili ispuhana jaja za Uskrs. Ovom tehnikom nastaju lijepi kreativni radovi samo kad radimo sa djecom moramo biti oprezni kod rukovanja svijećom i za vrijeme kapanja voska imati dijete stalno pod nadzorom. Prije početka rada treba dijete upozoriti na moguće opasnosti i paziti da vosak ne pokapaju po rukama.Ako radite sa djecom onda koristite velike tj dugačke svijeće ( one klasične obične bijele ) a ako radite sami možete koristiti i one male lučice koje se koriste za lampione.

 
POTREBAN MATERIJAL :

- ispuhana jaja
- bijele svijeće ili lučice
- meki kistovi ( kistovi za akvarel )
- lavirani tuš ( tuš u boji ) u nekoliko boja
- male plastične zdjelice ili paleta
- štapići za ražnjiće i komad stiropora


Da bi jaje lakše držali za vrijeme ukrašavanja provucite kroz rupicu drveni štapić za ražnjiće. Najprije svako jaje pokapajte voskom i stavite sa strane da se vosak osuši i ohladi ( najbolje štapić sa jajetom zabosti u komadić stiropora).
Nakon toga jaja bojajte u nekoliko nijansi sa laviranim tušem. U tuš uronite samo vršak kista. Ako je lavirani tuš pregust onda ga malo razrijedite u plastičnoj zdjelici ili u paleti sa par kapi vode.
Kad ste jaja obojali sa laviranim tušem štapić opet ubodite u stiropor i jaja ostavite da se osuše.


Ovako obojana jaja možete koristiti za izradu raznih uskrsnih dekoracija. Možete ih nadjenuti na žicu pa složiti od njih Uskrsni vijenac, možete ih staviti na ukrasnu traku ili špagicu pa zavjesiti kao dekoraciju na neku granu. 
KAKO JAJE STAVITI NA UKRASNU TRAKU?
Da bi ukrašeno jaje mogli negdje objesiti zavežite koncem komadić čačkalice ili šibice a konac onda provucite kroz obje rupice na jajetu. Drvce će se zaglaviti poprijeko i čvrsto će držati konac. Kraj konca možete zavezati na komad ukrasne trake ili špagice i oblikovati u omču tako da jaje možete objesiti kao dekoraciju.

Jaje možete ostaviti i na drvenom štapiću i na taj način koristiti kao dekoraciju npr. kod izrade raznih ikebana ili cvjetnih aranžmana za dekoraciju Uskrsnog stola.

Ja sam kasnije oslikana jaja koristila za izradu Uskrsnih stabalca.

 
Prepustite se mašti i krenite sa dekoriranjem Uskrsnih jaja...nadam se da ćete uživati.

Primjedbe