Uskrsna colomba sa maslinovim uljem

Colomba je poznata vrsta slatkog kruha ( peciva )  koja se u Italiji priprema za Uskrs. Isto kao što se kod nas u Istri priprema pinca a u Dalmaciji sirnica. Sa malim nijansama sve su to više manje iste vrste slastica. Ovom receptu me privuklo to što se umjesto maslaca za pripremu tijesta koristi maslinovo ulje. Osim toga i brže se pripremaju nego ostala klasična tijesta za colombu. Colomba je fina i mirisna a tijesto je prozračno. Ovo slatko tijesto možete pripremiti i kad nije Uskrs - kao pan brioche ili kao slatko pecivo. Nama se ova colomba jako svidjela.



   USKRSNA COLOMBA SA MASLINOVIM ULJEM

Sastojci :
- 300 g brašna manitoba
- 100 g pšeničnog brašna typ 00
- 2 žumanjka
- 16 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
- 60 g maslinovog ulja
- 100 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 limun ( ribana korica )
- 50 g suhih grožđica
- 50 g sjeckane tamne čokolade
- 1 žličica ružine vodice( po želji )
- 1 žličica narančine vodice ( po želji )

za glazuru:
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- bademi ( neoguljeni, cijeli )
- šećer u granulama


- Od ove količine tijesta dobiju se dvije srednje colombe.
- Umijesto suhih grožđica i tamne čokolade možete koristiti npr. goji bobice( predhodno natopljene u malo vode i malo ruma ), suhe brusnice ili kandirani limun i kandiranu naranču ( limuncini, arancini ) ili mix egzotičnog kandiranog voća (ananas, papaja, mango ). A možete je raditi i bez ikakvih dodataka. Odaberite dodatke koji se vama najviše sviđaju. Ja sam uvijek za čokoladu.


PRIPREMA :

- Otopite kvasac u mlakom mlijeku ( bilo da koristite svježi ili suhi), dobro promiješajte i stavite u zdjelu za mješenje tijesta. Kad se kvasac aktivira u zdjelu dodajte prosijana brašna i promiješajte. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu, maslinovo ulje te lagano izlupane žumanke. Po želji dodajte ružinu i narančinu vodicu ( ja nisam imala pa sam dodala još malo naribane narančine korice ). Sve dobro promješajte a zatim počnite mijesiti tijesto. Ako vam je tijesto premekano dodajte još malo prosijanog brašna.
- Mijesite tijesto 10ak minuta ( sve ovo možete odraditi i u mašini za kruh ili u kuhinjskom robotu ).
- Tijesto oblikujte u kuglu i stavite ga u zdjelu lagano podmazanu uljem , pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mijestu da se diže 2 sata.
- Pred kraj dizanja tijesta grožđice ili neko drugo voće namočite u mlakoj vodi, ocijedite i pobrašnite sa malo brašna.
- Ako koristite tamnu čokoladu grubo je nasjeckajte ( ako imate možete koristiti i čokoladne kapljice ).

- Nakon dizanja tijesta , tijesto premjesite i stavite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
- U jedan dio tijesta dodajte suhe grožđice i premjesite tijesto nekoliko minuta.
-  Isto tako u drugi dio tijesta dodajte sjeckanu čokoladu pa i njega premjesite nekoliko minuta.
* Ako koristite samo jednu vrstu dodataka ili radite colombu bez dodataka onda u predhodnom koraku ne morate tijesto dijeliti na dva djela.

  
- Sada dio tijesta sa suhim grožđicama podijelite opet na dva djela i svaki dio oblikujte u valjak.
- Isto napravite i sa tijestom u koji ste dodali sjeckanu čokoladu.
-Uzmite dva valjka tijesta sa suhim grožđicama i u obliku križa stavite ih u mali kartonski kalup za colombu. Ako ne nađete kartonski kalup za kolombu možete se snaći kao i ja.
- Pleh za pečenje obložite pek papirom  a zatim na njega položite dva valjka tijesta u obliku križa. Oko oblikovane colombe stavite trake napravljene od aluminijske folije. Trake omotajte oko colombe ali pazite da folija ne dodiruje tijesto te da ostane malo prostora jer će se tijesto opet dizati prije pečenja.
-Izrada traka od aluminijske folije : 
- Ja sam dva velika komada alu folije stavila jedan na drugi a zatim sam ih vodoravno presavijala tri puta kako bi dobila čvrste trake.
- Isto i sa tijestom u kojem je čokolada na isti način oblikujte colombu.

- Oblikovane colombe zatim ostavite na toplom mijestu 30 minuta da se još uduplaju prije pečenja.
- Dok se colombe zadnji puta dižu pripremite glazuru:
- u zdjelici pomiješajte šećer u prahu sa bjelanjcima tako da smjesa ne bude previše tekuća.
- Namažite colombe sa glazurom, posipajte sa šećerom u granulama ( kandis šećer)- ja ga često radim sama ( nadam se da ću i za njegovu pripremu stići napisati ovih dana post ) te sa cijelim bademima.

  
- Colombe stavite peći u zagrijanu pećnicu na 210 C i pecite ih oko 20 do 25 minuta ( provjerite drvenim štapićem a pred kraj pečenja ako vam previše dobiju boju tj. ako vidite da bi mogle zagoriti pokrijte ih sa komadom pek papira.


*** Što se tiče dužine pečenja ovisi i o veličini colombe koju napravite. U originalnom receptu korištena je samo polovica sastojaka( ja sam odmah u početku količinu sastojaka uduplala ) pa je autorica recepta od te količine sastojaka napravila tri mini colombe i pekla ih na temperaturi od 210 C 10 do 15 minuta. Navela je da se od ovih sastojaka može ispeći i jedna veća colomba težine oko 500 g.

-Originalni recept možete pogledati ovdje.


- Pečene colombe izvadite iz pećnice i prohladite, možete ih umotati i u kuhinjsku krpu i ostaviti ih da se hlade 1 do 2 sata prije rezanja ( mi nismo naravno izdržali toliko ).

  
- Ohlađene colombe možete čuvati i u plastičnim vrećicama 4 do 5 dana. A pečene možete i zamrznuti.


- Narezana na fetice fino paše uz šalicu kakaa, bijele kave ili nekog drugog toplog napitka.


Primjedbe

Objavi komentar