INTEGRALNO DIZANO TIJESTO

Tijesto za pizzu, pužiće, peciva, focaccie ...

Oko ovog tijesta ima malo više posla ali nije tehnički zahtjevno, već za pripremu morate imati dosta vremena jer se tijesto nekoliko puta diže i nekoliko puta premijesi...ali utrošeno vrijeme se isplati jer na kraju dobijete predivno tijesto koje je fino mekano, a isto je tako ukusno i drugi dan. Meni je od prvog dana ostalo par pužića i dva punjena praščića koje sam navečer pokrila prozirnom folijom i spremila u hladnjak pa sam drugi dan imala za doručak i grickanje za međuobrok. Tijesto je ostalo fino, mekano, nimalo se nije stvrdnulo... Tijesto možete pripremiti i ranije pa sirovo dignuto tijesto smrznuti i onda koristiti prema potrebi. 

* SASTOJCI *

- ZA INTEGRALNO DIZANO TIJESTO( bazni dio ):

-200 g integralnog pšeničnog ili polubijelog brašna
- 150 g ječmenog ili pirovog (dinkel) brašna
- 100 g pšenične krupice ( griz )
- 150 g zobenog brašna ili brašna od zobenih pahuljica ili raženog brašna
- 410 g mlake vode
- 3 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica meda ili smeđeg šećera ili slada( ječmeni ili rižin slad )
- 1 kesica suhog kvasca
- 10 d0 15 g soli

* PUNJENJE ZA INTEGRALNE PRAŠČIĆE - PECIVA :


- žlica, dvije maslinovog ulja
- 1 kapula
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 1 zelena tikvica
- sol
- bijeli mljeveni papar
- kim u zrnu
- mljeveni korijander
- crni papar u zrnu( za oči )

* NADJEV ZA PIZZU :

-za jednu četvrtastu pizzu


- 150 ml passate od rajčice
- malo soli
- pola žličice šećera
- malo mediteranskog začinskog bilja( origano, bosiljak, mažuran )
-malo extra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žute paprike
- pola zelene tikvice
-50 g milanske salame
- 100 g sira( mozzarella ili topivi sir u listićima )
- 10ak cherry rajčica
- svježi bosiljak 

* PUNJENJE ZA PIZZA PUŽIĆE:


- 100 ml passate od rajčice
- malo soli
- pola žličice šećera
- malo mediteranskog zaćinskog bilja( origano, bosiljak, mažuran )
- 100 do 150 g sira( mozzarela, feta sir, topivi sir u listićima ili neki sir po vašem guštu )

* NAPOMENA * sve vrste punjenja i nadjeva možete prilagoditi svojim željama i guštima, možete od namirnica odabrati ono što vi volite ili neku namirnicu npr. neko povrće koje mislite " podvaliti " djeci za neki zdraviji obrok

* PRIPREMA INTEGRALNOG DIZANOG TIJESTA ( BAZNI DIO ) *


- U zdjelu u kojoj čete mijesiti prosijte sve vrste brašna( ja sam ječmeno brašno radila sama tako da sam u mlincu za kavu dva puta samljela ječam, a za zobeno brašno sam isto samljela zobene pahuljice u mlincu za kavu - njih sam jedan dio samljela na fino poput brašna a jedan dio sam ih ostavila malo krupnije samljevene). U zdjelu dodajte i pšeničnu krupicu i sve zajedno promiješajte.
- U sredini napravite udubinu pa dodajte kvasac, zaslađivač po želji, ulje, sol i uz miješanje drvenom kuhačom polako dodajte mlaku vodu. Ja sam najprije pomiješala da se poveže sa kuhačom a zatim sam sa spiralnim nastavcima miksera još malo razradila tijesto pa sam ga onda istresla na radnu površinu malo posutu brašnom i nastavila mijesiti do kraja.( Sve ovo možete odraditi i u pekaču za kruh na programu za miješenje tijesta ili u kuhinjskom robotu).
- Znači na radnoj površini posutoj brašnom umjesiti tijesto do kraja i oblikovati ga u kuglu. Zdjelu za dizanje tijesta lagano premazati uljem i u nju staviti tijesto , pokriti ga prozirnom folijom i ostaviti ga na toplom mjestu 60 do 90 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
- Nakon prvog dizanja tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rastegnite ga lagano u oblik pravokutnika i preklopite ga u "pieghe " - preklapanje tri puta poput pisma( jednu trećinu prema unutrašnjosti i onda sa druge strane drugu trećinu preko svega ). Pogledajte na slici kako  to preklapanje izgleda.

   
- Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite ga da se diže 30 minuta.
- Opet ponovite zadnji postupak, znači rastanjite tijesto, oblikujte "pieghe", pokrijte folijom i opet ostavite 30 minuta da se tijesto diže.
- Nakon zadnjeg dizanja koristite dalje tijesto kako želite - za pizzu, focacciu, peciva, pužiće...

* INTEGRALNI PRAŠČIĆI - PECIVA *


- Za pripremu peciva vam treba POLA KOLIČINE BAZNOG INTEGRALNOG TIJESTA.
- Dok se tijesto diže pripremite punjenje za peciva.
- U tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno kosanu kapulu da malo omekša a onda dodajte papriku, mrkvu i tikvice - sve izrezano na sitne kockice. Posolite, začinite začinima i na laganoj vatri dinstajte dok vam povrće ne omekša, oko 20 minuta. Kao što sam napisala ranije možete koristiti i neku svoju kombinaciju povrća, fina je kombinacija mrkve i graška.

- Od tijesta oblikujte veće loptice za glavu praščića, malo ih ispljoštite među rukama, stavite u sredinu malo nadjeva od povrća, preklopite sa tijestom sve okolo i oblikujte loptice. Zatim oblikujte male loptice za njuškice. Mali komadić tijesta oblikujte u trakicu i onda na njoj izrežite trokutiće( kao na fotografiji ) za uši. Od pripremljenih dijelova  tijesta oblikujte praščića. Dijelove "zalijepite" sa malo mlijeka uz pomoć kista. Za oči utisnite po dva zrna papra, na njuški udubite dvije rupice za nosnice.
- Peciva praščiće složite sa razmakom na pleh obložen pek papirom, pokrijte ih sa kuhinjskom krpom i ostavite ih 30 minuta da se dižu a zatim ih pecite u zagrijanoj pećnici na 175 C oko 30 minuta.

* INTEGRALNA PIZZA *

- Bazno integralno tijesto rastanjite na pleh obložen pek papirom. Pokrijte ga i ostavite ga 30 minuta da se odmara. Po tijestu rasporedite šalšu ( za šalšu pomiješajte passatu od rajčice, šećer, sol, papar, malo ulja i začinsko bilje).
- Na šalšu rasporedite tanko narezane tikvice, narezane paprike, salamu i sir. Po vrhu rasporedite i polovice cherry rajčica i posipajte sa još malo začina npr. svježi origano i sušeni bosiljak. Po vrhu pokapajte i sa malo maslinovog ulja.



- Pizzu pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 25 do 30 minuta.


- Prije serviranja možete pokapati sa još malo maslinovog ulja i ukrasiti svježim bosiljkom.


* PIZZA PUŽIĆI *

- Za pizza pužiće potrebno vam je POLA KOLIČINE BAZNOG INTEGRALNOG TIJESTA.
- Pripremite šalšu - u zdjelici pomiješajte passatu od rajčice, sol, šećer i začinsko bilje.
- Tijesto podijelite na dva djela. Svaki komad tijesta razvaljajte valjkom na lagano pobrašnjenoj radnoj površini.
- Po razvaljanom tijestu ravnomjerno rasporedite šalšu. Pazite da ne stavite previše šalše da vam poslije nebi curila van iz pužića.
- Na šalšu rasporedite mozarellu ili neki drugi sir koji se lako topi i sve zajedno zarolajte u roladu.
- Uz pomoć kuhinjskog konca ili oštrog noža svaku roladu narežite na fetice debljine od 2 do 3 cm. Dobivene pužiće složite na pleh obložen pek papirom. Po želji po pužićima možete rasporediti još malo šalše.
- Po želji ih možete ostaviti da se još malo dižu ili ih možete odmah staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C da se peku 20 minuta tj dok malo ne porumene.




* JOŠ PAR CRTICA:
- Za pripremu baznog tijesta možete sami kombinirati svoje omiljene kombinacije brašna.
- Pripremljeno dignuto bazno tijesto možete staviti u plastičnu vrećicu i onda u zamrzivač. Kad ga želite upotrijebiti izvadite ga iz zamrzivača i ostavite ga preko noći u hladnjaku a zatim ga dalje upotrijebite prema odabranom receptu.
- Nadjeve i punjenja možete pripremiti prema vlastitoj želji.
- Bazna količina tijesta dovoljna vam je za 2 pizze ili 1 pizzu i jedna punjena peciva( praščiće ) ili za 1 pizzu i pizza pužiće.


I to bi bilo to, malo poduže ali sve na jednom mjestu. Bazno integralno tijesto koje možete poslužiti za neki tulum, party ili dječji rođendan. Primamljiv način na koji možete djeci poslužiti zdraviji obrok. U samu pripremu možete uključiti i djecu pa će ovo biti još jedan oblik zajedničkog , kvalitetnog druženja.

Primjedbe

  1. Uh što si ti bila vredna i raznovrsna. Testo je baš bogato, svaka čast Anči!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Ale! Jako sam ponosna na ovu moju avanturu sa ovim integralnim tijestom, iako je recept već dugo na coolinarici red je bio da ga i ovdje objavim.

      Izbriši

Objavi komentar