ISPREPLETENI DVOBOJNI KEKSIĆI


 Najčešće keksiće volim peći u kasnim noćnim satima,  dok je svugdje mir i tišina. Dok čekam da izvadim prvu turu keksića iz pećnice pogledam kroz prozor niz ulicu, svugdje su u susjedstvu pogašena svjetla samo kod mene radi treća smjena tutta forza. Volim taj spokoj i mir, čini mi se da su tada mirisi svježe ispečenih keksića puno intenzivniji. Vadim zadnju turu iz pećnice, stavljam ih na rešetku da se ohlade i polako odlazim na spavanac. Ali prije toga otkidam komadić još toplog keksića i odnosim ga dragom da ga proba.On je večinom već u polusnu, ja mu se na prstima približavam ko fol da ga ne probudim i pitam ga dali spava. On nešto promrmlja i poluotvorenih očiju ali i usta čeka taj mirisni komadić na degustaciju...mmm baš su ti fini, kaže... 

 Sastojci:

- 125 g omekšalog maslaca
- 110 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica extrakta vanilije
-250 g pšeničnog brašna
-2 žlice gorkog kakaa


POSTUPAK :

- Mikserom kremasto razradite maslac a zatim mu dodajte šećer i jaje( koje predhodno malo izlupate vilicom). Jaje dodati malo po malo,u tri navrata. Kad ste jaje dobro umiješali  onda dodajte extrakt vanilije i prosijano brašno.Umijesite tijesto do kraja,tako da vam se lijepo poveže a zatim ga formirajte u kuglu. Omotajte ga prozirnom folijom i malo rashladite u hladnjaku.


- Tijesto podijelite na dva jednaka djela . U jedan dio dodajte kakao i dobro umjesite da dobijete ujednačenu boju tijesta.Od svakog tijesta otkidajte jednake komade a zatim  oblikujte od svakog komada tijesta kobasicu dugačku oko 20 cm( ne dužu jer će se lomiti).
- Isprepletite dvije " kobasice " zajedno i izrežite ih na 3 do 4 komada. Složite ih na pleh obložen pek papirom i pecite ih u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 C dok ne dobiju lijepu boju.Do kraja ih ohladite na kuhinjskoj rešetki.

   
- Nadam se da ćete uživati u ovim keksićima.

Primjedbe