LISNATO SA SLANIM NADJEVOM

Često se dogodi da nam inspiracija za pripremu nekog obroka bude stanje u hladnjaku. Idemo pripremati za obrok nešto sasvim drugo iako nam to taj dan nije bilo u planu.

Uvijek ili skoro uvijek prije nego krenem sa kuhanjem provjerim stanje u hladnjaku - provjerim datume trajanja na pakiranim namirnicama i pregledam svježinu voća i povrća. Tako je bilo i prije par dana . Ricotta koju skoro uvijek imam u hladnjaku bila je pred kraj roka upotrebe tj. rok joj je bio još dva dana. A nju najčešće iskombiniram sa svježim lisnatim tijestom kojeg kod mene uvijek ima najmanje dva pakiranja. I tako nastane promjena menija za taj dan.Iako kod mene ricotta i lisnato najčešće završe u nekom desertu ovaj put sam se odlučila da to ipak bude neki slani obrok. Idemo dalje tumbati po hladnjaku - mini rajčice u nekoliko boja i polusuha istarska kobasica čine mi se kao dobar odabir i još malo suhog ili svježeg začinskog bilja i malo maslinovog ulja te malo sezamovih sjemenki za dekoraciju i ideja za pripremu je već u glavi.


* Ovo jelo  po načinu preklapanja lisnatog tijesta nebi bila ni lisnata savijača a niti lisnati tart. Ja ovo najčešće nazivam polu otvorena savijača.😊 Na ovaj način često pripremam razne delicije sa lisnatim tijestom( bilo slatke ili slane ). O načinu preklapanja napisati ću vam kasnije u pripremi.


* SASTOJCI: 
1 pakovanje svježeg lisnatog tijesta u roli
1 pakovanje svježe ricotte ( 250 g )
šalica mini rajčica (crvenih i narančastih)
80 g polusuhe istarske kobasice
sol
žličica suhog mažurana
žličica suhog bosiljka
žličica suhog origana 
žlica sezamovih sjemenki
malo maslinovog ulja ( po želji )

  

* PRIPREMA:

Pleh obložite pek papirom, pećnicu zagrijte na 200 C.
Lisnato tijesto izvadite desetak minuta prije pripreme iz hladnjaka( nemojte koristiti jako rashlađeno).
U zdjelicu stavite ricottu, malo ju posolite, dodajte suhe začine ( po želji možete koristiti i svježe začine poput peršina ili vlasca ) i sve fino pomiješajte.
Kobasicu narežite na deblje kriške ( možete koristiti i drugu vrstu salame - ovisno o vašem ukusu ili stanju u hladnjaku).
Mini rajčice izrežite po pola.
Sjemenke sezama stavite u duboki tanjur.
Na pek papir raširite lisnato tijesto i nabockajte ga vilicom. Po sredini lisnatog tijesta rasporedite nadjev od ricotte po njoj složite sa razmakom kriške kobasice i polovice rajčica sa izrezanim dijelom prema dolje.
Na praznim dijelovima lisnatog tijesta sa jedne i druge strane nadjeva blizu samog ruba modlicom izrežite željene oblike tako da vam na lisnatom ostane izrezan prazan uzorak a izrezane oblike stavite sa strane - trebati će vam kasnije za dekoraciju.Ja sam izrezivala oblik cvijeta a možete i oblik srca ili nešto što vama odgovara.
Rubove lisnatog tijesta kistom premažite sa vodom ili mlijekom. Kraće rubove presavijte malo prema unutrašnjosti ( zato da vam tokom pečenja ne iscuri nadjev) a rubove sa uzorkom preklopite prema nadjevu ali ih nemojte preklapati jednog preko drugog već vam se mora vidjeti dio nadjeva ( poput poluotvorenog džepa).
Izrezane oblike cvjetova premažite kistom i" umočite" u tanjur sa sezamom da se sezam zalijepi za njega.Zatim cvjetove premažite sa druge strane i " zalijepite" ih po savijači.
Savijaču stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta( dok fino ne porumeni).
Malo je prohladite a onda je narežite na šire šnite. Dobra je topla ali isto tako i hladna. Prije konzumiranja možete je po dijelu sa nadjevom pokapati sa malo maslinovog ulja.




* Za nadjev možete koristiti i namirnice po svom ukusu ( neko drugo povrće ili neku drugu salamu).
Nama je ovo bio ručak uz zdjelu mješane salate i uz šnicle u saftu od prvog dana. 
Ako dodate više salame u nadjev onda vam ova savijača može biti kompletni obrok za doručak ili večeru uz čašu jogurta.
* Dali i vi imate običaj improvizirati kod pripreme jela ili se strogo držite određenog recepta?
Dali se i vama dogodi da imate u planu skuhati jedno jelo a onda u zadnji tren promjenite plan?
Slobodno mi pišite u komentare.
Biti će mi drago ako isprobate recept da mi javite dojmove ovdje na blogu ili na mom instagram ili fb profilu.
Dobar tek vam želim!
vaša Anamarija


Primjedbe