Prije par dana ubrali smo zadnje grozdove fragole ( grožđe izabela ) u Asjinom vrtu. Iako ja nisam baš neki veliki obožavatelj grožda općenito fragola mi ima predivan miris i volim ga koristiti za pripremu slastica. Volim kad se mojom malom kužinom širi njegov miris.
Ovo je jednostavan kuglof bez previše namirnica tako da u njemu miris i okus grožđa fragole dolazi do punog izražaja, a korištenje jogurta daje mu posebnu sočnost.
* SASTOJCI :
2 jaja
300 g pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
150 g ulja
160 g šećera
250 ml jogurta
200 g bobica grožđa fragola
prstohvat soli
Za po vrhu:
50 g grožđa fragola
20 g grubo sjeckanih ili cijelih badema
* PRIPREMA:
U zdjeli promiješajte prosijano brašno zajedno sa praškom za pecivo te sol i šećer.
U drugu zdjelu stavite jaja, ulje i jogurt i sve promiješajte uz pomoć slastičarske žice. Zatim umješajte mokre sastojke u suhe sastojke i promiješajte da dobijete glatku i kompaktnu smjesu.
Oprane i suhe bobice grožđa lagano umiješajte u pripremljenu smjesu i rasporedite ju u kalup za kuglof ( vijenac) promjera 24cm koji ste predhodno nauljili i posipali krušnim mrvicama.
Po vrhu rasporedite preostale bobice grožđa i bademe.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C i pecite 40 - 50 minuta dok lijepo ne zarumeni.
Prohladite kuglof ,izvadite ga iz kalupa i ostavite ga na kuhinjskoj rešetki da se ohladi do kraja.
Ako volite slađe kolače prije posluživanja možete ga posipati i sa malo šećera u prahu.
* U sezoni kad nema grožđa umjesto njega možete koristiti i svježe ili smrznute borovnice. Isto bude fina kombinacija.
* Ako isprobate recept biti će mi drago da javite dojmove ovdje na blogu ili na instagram ili fb profilu bloga.
Dobar tek vam želim!
vaša Anamarija
Primjedbe
Objavi komentar