ORANGE CURD BEZ JAJA

 CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske a vrlo slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća ( najčešće je to limun),naribane korice istog voća , šećera, maslaca ( koji kremi daje glađu i kremastiju strukturu ) i žumanjaka. U nekim receptima još se u sastojcima koriste i bjelanjci i škrobno brašno. Tradicionalni LEMON CURD počeo se koristiti u Engleskoj između 19. i 20. stoljeća i najčešće se poslužuje u vrijeme popodnevnog čaja sa prepečenim tost kruhom ili sa kolačima u kojima se koristi kao nadjev.

Kao i svaki tradicionalni recept i CURD ima puno varijacija i kombinacija.Tako da ga osim sa limunom možete pronaći i sa ostalim citrusnim voćem ili njihovim kombinacijama a isto tako i u egzotičnim kombinacijama sa marakujom ili mangom.


Kod pripreme curda jaja se zajedno sa ostalim sastojcima kuhaju na pari na laganoj vatri a ja vam kreme sa jajima ne volim a oduvijek sam željela probati tu čuvenu kremu. Tako da sam ja prije više od pet godina na bespućima interneta tražila EGGLESS varijantu za ovu kremu i nakon više isprobanih recepata osmislila svoju kombinaciju .
Recept za sve one koje ne vole jaja u kremicama, za sve koji su radoznali da probaju kako to izgleda i usporede ga sa pravim curdom pišem vam  ovaj recept za ORANGE CURD BEZ JAJA.



* SASTOJCI:

- 250 ml svježe iscjeđenog soka naranče ( trebati će vam 2-3 srednje naranče)
- 1/2 žličice naribane narančine korice ( iz bio uzgoja)
- 75 do 85 g šećera
- 1 i 1/2 do 2 žlice praška za puding od vanilije ( možete koristiti i kukuruzni škrob ali meni osobno je bolje sa praškom za puding)
- 3 žlice hladne vode
- 30 g maslaca
Dodaci prema želji: 1 šipka vanilije ili malo cimeta( ili nekog drugog začina ) ili 1 do 2 žlice likera od naranče ili limoncella.


* PRIPREMA:

Od ovih sastojaka dobiti ćete jednu staklenku od 250-300 ml orange curda.

Operite naranče i naribajte im koricu ( i stavite sa strane ). Narančama iscjedite sok , trebati će vam 2 do 3 srednje naranče za 250 ml soka. Sok procjedite kroz cjedilo ( tako da se maknu komadići pulpe ) u široki lončić s debelim dnom. Dodajte naribanu narančinu koricu i šećer ( količinu šećera prilagodite prema slatkoći naranči koje koristite) i sve zajedno stavite na laganu vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi.
U zdjelici promješajte prašak za puding od vanilije ( ili kukuruzni škrob) sa tri žlice hladne vode i dobro promješajte da vam ne ostanu grudvice.
Smjesi od narančinog soka i šećera uz stalno miješanje špatulom dodajte umućeni prašak za puding i na laganoj vatri kuhajte još par minuta dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Lončić maknite sa vatre i umješajte maslac narezan na listiće i vratite još par minuta na laganu vatru stalno mješajući dok se sve poveže.
Topli orange curd sipajte u toplu sterilnu staklenku i čvrsto zatvorite poklopcem. Kad se ohladi možete ga čuvati u hladnjaku jedan do dva tjedna.


VARIJACIJE NA TEMU - UZ DODATKE PO ŽELJI:

* Ako radite sa kukuruznim škrobom možete dodati i jednu vrećicu vanilin šećera ili vanilin burbon šećera ili sastrugane sjemenke sa jedne šipke vanilije.Sve zajedno dodajte u narančin sok onda kada dodate i obični šećer. Po želji iskorištenu šipku vanilije možete dodati kasnije u staklenku sa orange curdom( prije ju operite i dobro posušite ) posebno ako  ga pripremate za home made poklon.
Po želji možete kad dodate šećer dodati i malo cimeta ili neki drugi začin koji volite, u ovoj priči divno bi se slagao i kardamom u prahu.
Prije nego dodate maslac možete po želji dodati i 1 do 2 žlice likera od naranče ili limoncella ili ruma.


* JOŠ PAR CRTICA:
Na isti način možete pripremiti i lemon curd bez jaja. Ja često pripremim i kombinirano sa iscjeđenim sokom naranče i limuna.
Curd se u hladnjaku stisne pa ako vam treba više tekući izvadite ga u malu zdjelicu , dobro ga promješajte žlicom da se razradi i dodajte mu po potrebi malo narančinog ili limunovog soka ili ga možete razrijediti sa par kapi likera ili ruma.


* UPOTREBA:

Možete ga koristiti umjesto marmelade sa prepečenim kruhom ili za različite nadjeve ili deserte ...kao nadjev za palačinke,waffle, rolade, puslice, pitu od limuna, keksiće...kao punjenje za muffinse, za lisnato tijesto, za dizano tijesto...kao krema na torti ili kolaču te dodatak raznim kremama...za deserte u čaši...mogućnosti je bezbroj... ili ga samo zagrabite žličicom i uživajte.

** Ovaj recept možete naći i na gastro portalu Gastronomija.hr


Primjedbe