ČOKOLADNA GENOISE TORTA

Prije nego što otkuca ponoć moj mužić i ja izlazimo iz dnevnog boravka na balkon,on nosi u ruci bocu rashlađenog pjenušca a ja vadim kristalne čaše iz vitrine ( najdraže su nam one koje smo dobili kao svadbeni poklon od njegove sestrične Irene). Zagrlimo se i promatramo zvijezdano nebo iznad našeg Valbandona ,odbrojavamo zadnje minute godine koja odlazi i isćekujemo da se poklope kazaljke sata i uz zvuk otvaranja šampanjca započne Nova Godina,...zagrljaj, ...poljubac...čestitanje uz najljepše želje i da za godinu dana budemo ovako zagrljeni zajedno...nazdravljanje i pjenušavi mjehurići u kristalnim čašama...prasak i svjetlucavo nebo iznad nas...i šarene boje vatrometa..i zvuk glazbe koji dopire sa televizora iz dnevnog boravka...smjeh...zagrljaj i plesanje po balkonu, zajedno plešemo iako on ne voli plesati...toplina doma i ljubav..i kriška čokoladne torte...jer kod nas sve započinje i završava čokoladom. .. SRETNA VAM I VESELA NOVA 2019. GODINA !!!


SASTOJCI :

* za biskvit:
- 4 jaja ( sobne temperature)
- 120 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 75 g brašna
- 25 g praška za puding sa okusom čokolade
- 25 g gorkog kakaa u prahu
- 15 g otopljenog i prohlađenog maslaca( ili suncokretovog ulja)

* za kremu:
- 140 g kvalitetne bijele čokolade
- 120 g kvalitetne čokolade za kuhanje
- 80 g suncokretovog ulja
- 70 g mlijeka

*za dekoraciju.
- strugotine bijele čokolade
-šećerni ukrasi za tortu ( kod mene jelkice )


PRIPREMA:

*kremu trebate pripremiti dan ranije jer mora odstajati na hladnom mjestu, ovo je LINDOR PRALINE KREMA a recept za nju već imate na blogu, evo OVDJE JE RECEPT


* biskvit isto možete peći dan ranije

U jednu zdjelu zajedno prosijte brašno, gorki kakao i prašak za puding i odložite sa strane.
U drugoj zdjeli jaja sobne temperature zajedno sa šećerom izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i svjetlu smjesu i dok se smjesa ne udvostruči. Zatim polako u nekoliko navrata špatulom ili kuhačom sa rupom lagano u smjesu umiješajte  mješavinu brašna,kakaa i praha za puding. Kada je smjesa kompaktno povezana polako umješajte u nju rastopljeni i prohlađeni maslac ili ulje.


Pripremljenu smjesu rasporedite u kalup koji ste obložili pek papirom,.Ja sam koristila kalup promjera 26 cm a za ovaj biskvit slobodno možete koristiti i manji kalup, sve do promjera od 22 cm.
O veličini kalupa ovisi i vrijeme pečenja biskvita.Ja sam ga pekla 30 minuta u većem kalupu a ako koristite manji kalup pecite ga od 35 do 40 minuta. I naravno biskvit stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 C.




Kad je biskvit pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite ga u kalupu 10 minuta a zatim ga izvadite na kuhinjsku rešetku da se ohladi do kraja.
Po želji prije dekoriranja torte možete biskvit malo namoćiti sa par žlica mješavine mlijeka i ruma.


Kad se biskvit ohladio stavite ga na servisni tanjur a zatim ga dekorirajte sa LINDOR PRALINE KREMOM. Kremu prije upotrebe dobro razradite mikserom a zatim je stavite u slastičarsku vrećicu i sa nastavkom za dekoraciju po želji dekorirajte tortu. Ako tortu pečete u manjem kalupu onda je možete prerezati na dvije kore i između njih namazati kremu.

Gotovu tortu možete još dodatno ukrasiti strugotinama od bijele čokolade i šećernim ukrasima. Prije rezanja torte stavite je u hladnu prostoriju da se krema još dodatno stegne, nikako je ne stavljajte u hladnjak jer će se krema onda previše stvrdnuti.



Osim uz čašu šampanjca ili pjenušca ovu tortu možete poslužiti i uz domaći čokoladni liker.( baš si fino pašu zajedno).Za ove blagdane radila sam i njega pa ću uskoro i za liker natipkati recept...kod nas je Nova Godina započela ko uvijek u našem stilu - turbo čokoladno;) Nadam se da je i vama započela sa nečim slatkim


Primjedbe