SIRTAKI GIRL !

* Nešto me baš u zadnje vrijeme nema na blogu, stisle me neke obaveze pa se sve mislim danas ću pa sutra ću napisati novi post, pa uvijek nešto iskrsne i tako prolaze dani. 

Ali danas je poseban dan - danas je moj PRVI BLOGO ROĐENDAN pa je red da vas počastim sa nečim slatkim i to naravno nečim turbo čokoladnim ( zar je netko sumnjao da će kod mene ročkas proći bez čokolade ) i da se zahvalim mojim cool frendicama -  blogericama koje su mi od samog početka pomogle savjetima oko pisanja bloga ( već će se one prepoznati, cure puse vam lete ).

SIRTAKI GIRL je moja omiljena čokoladna torta već dugi niz godina od kad sam je prepisala u moj notes sa jednog talijanskog bloga a originalni recept je od Nigelle. Torta koja se često radi u mojoj maloj kužini za rođendane ili neku posebnu prigodu. Torta sa kojom sam se kliknula na prvu čim sam pročitala sastojke znala sam da je  ona prava. Torta kojom se svi oduševe i koja se pojede do zadnje mrvice pa svakako zaslužuje da podjelim recept sa vama za PRVI BLOGO ROĐENDAN.

Torta je sa grčkim jogurtom ( zato sam je i nazvala sirtaki girl ), sa puno kakaa i punoo čokolade. U originalnom receptu je prelivena samo sa čokoladnom glazurom a kod mene uvijek sa čokoladnom ganache kremom. Baš je čoko močna a biskvit je mekan i sočan, pun čokoladnog okusa za prave čokoljupce ali i one koji to nisu. Biskvit ne treba natapati a grčki jogurt mu daje posebnu teksturu i okus.

 SASTOJCI :

ZA BISKVIT:
250 g grčkog jogurta
250 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
80 g brašna
75 g gorkog kakaa
100 g otopljenog i prohlađenog maslaca
1 vrećica praška za pecivo

ZA GANACHE KREMU :
200 ml tekućeg slatkog vrhnja
180 g tamne čokolade za kuhanje

ZA DEKORACIJU:
100 g bijele čokolade 


PRIPREMA BISKVITA:
Kalup za tortu promjera 26 cm obložie pek papirom. Pećnicu zagrijte na 180 C. Maslac rastopite u mikrovalnoj ili u malom lončiću i ostavite da se prohladi. Zajedno u zdjelu prosijati brašno, gorki kakao i prašak za pecivo.
U zdjelu  staviti grčki jogurt, šećer, vanilin šećer i sol i izmiksati mikserom, a onda i dalje miksajući dodavati jedno po jedno jaje te polako dodavati suhe sastojke a pritom smanjiti jačinu miksera. Sve sjediniti a onda i dalje miksajući dodati tekući maslac u tankom mlazu ( prije dodavanja maslaca smjesa je kao za muffinse a dodavanjem maslaca naraste i postane pufasta ).Smjesu izliti u pripremljeni kalup ,poravnati i biskvit peći u zagrijanoj pećnici 25 do 30 min., minuticu ga ostaviti u kalupu a onda staviti na kuhinjsku rešetku da se prohladi.

 
PRIPREMA GANACHE KREME:
Čokoladu nasjeckati na male komadiće. U lončiću zagrijavati na laganoj vatri slatko vrhnje do vrenja ( pazite da vam ne počne ključati). Maknite sa vatre i uz pomoć špatule umiješajte  čokoladu. Mješajte dok se čokolada ne otopi a smjesa postane glatka i sjajna.Sačekajte da se ganache malčice prohladi a zatim oko torte koja se ohladila stavite obruč i tortu prelijte sa gotovom ganache kremom...malo sačekajte a zatim stavite tortu u hladnjak da se krema stisne najmanje 2 sata ili najbolje preko noći.

   
IZRADA DEKORACIJE:
Ovdje vam je link na recept ČIPKASTO ČOKOLADNO SRCE - izrada dekoracije gdje sam opisala kako jednostavno možete napraviti ova jednostavna a efektna čipkasta srca od bijele čokolade. Ukrase možete izraditi ranije i čuvati ih u zamrzivaču između listova pek papira.

Tortu možete dekorirati i sa čokoladnim rašpicama od tamne i bijele čokolade,tučenim slatkim vrhnjem uz dodatak nekog kiselkastog voća( šumsko voće, maline)...mogućnosti je bezbroj.

 

Primjedbe

Objavi komentar