Ovo su bili keksići iz moje Božićne kolekcije 2017. ali nikako da natipkam recept ( imam ih još nekoliko iz iste kolekcije pa se nadam da ću i njih ubrzo natipkati, stoga se nemojte čuditi fotkicama u blagdanskom ruhu ). Bolje da tipkam sada nego da čekam drugi Božić, a i zima ide a keksići bilo koje vrste fino pašu uz šalicu toplog čaja.
Volim lješnjake u kolačima ali ih u zadnje vrijeme manje koristim jer sam uvijek imala u zalihama domaće bademe. Pred blagdane sam od moje Asje uz slatke zalihe švicarske čokolade i polugodišnje zalihe cous cousa dobila i veliko pakovanje mljevenih lješnjaka - naravno da su morali završiti u keksićima.
Keksići sa malo sastojaka, sa finom aromom lješnjaka i bez jaja ( još jedan eggless recept iz moje zbirke). Čuvajte ih u limenoj kutiji, što duže stoje to su bolji ( ako ih prije ne pogrickate uz omiljeni topli napitak ) pa ih slobodno možete pripremiti i ranije.
SASTOJCI:
- najbolje je koristiti tostirane lješnjake, daju keksićima finiju aromu ( ja sam kao što sam napisala koristila već mljevene lješnjake)
- po želji vanilin šećer možete zamijeniti sa pola žličice mljevenog cimeta ili pola žličice mljevenog kardamoma( kombinirajte začine po svom ukusu)
PRIPREMA:
- Lješnjake tostirajte u tavi ili u pećnici na 200 C nekoliko minuta, umotajte ih u krpu i istrljajte ih da se oljušte, prohladite ih a zatim ih fino sameljite ( ja sve orašaste plodove meljem u mlincu za kavu ).
- U zdjelu stavite prosijano brašno, mljevene lješnjake i omekšali maslac ( najbolje da ga narežete na male komadiće ). Dodajte zatim 2 žlice šećera u prahu i vanilin šećer( ili neku drugu aromu, npr.cimet ili kardamom). Vrhovima prstiju utrljajte maslac sa brašnom i umjesite kompaktno tijesto koje se ne lijepi.
- Od pripremljenog tijesta otkidajte male komadiće i oblikujte kuglice veličine oko 3 cm( malo manje od veličine oraha). Po želji ih možete i malo pretisnuti da se spljošte, ja sam htjela da mi budu baš kuglice. Kako oblikujete kuglice tako ih stavljajte sa strane a zatim ih uvaljajte sa svih strana u šečer u prahu.
- Zatim ih složite na pleh obložen pek papirom i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 C i pecite ih 10 minuta
- Prohladite ih na kuhinjskoj rešetki a kad se sasvim ohlade pospremite ih u limenu kutiju ili u posudu sa hermetičkim poklopcem.
Odlični keksići :)
OdgovoriIzbrišiHvala draga Javorka, malo izgledaju neprivlačno ali su jako fini
OdgovoriIzbrišiPo sastojcima ovi keksi su bomba, ne može da omane. Anči!
OdgovoriIzbrišiAle hvala, pa i izgledaju ko bombice, nisu jako slatki a fini zbog lješnjaka
OdgovoriIzbriši