Fini hrckavi krompirići u košuljici od kukuruznih pahuljica, parmezana i začinskih trava. Bez suvišnih masnoća, pripremljeni u pećnici. Odličan prilog uz meso ili neko varivo od povrća.
SASTOJCI:
- 5 većih krompira
- 2 šalice kukuruznih pahuljica
- 40 g ribanog parmezana
- sol
- papar
- 2 žličice suhog začinskog bilja ( origano, mažuran )
- par žlica suncekretovog ulja ( a može i mješavina suncekretovog i maslinovog )
PRIPREMA:
- Pećnicu zagrijati na 200 C.
- Krompir oguliti, oprati i osušiti pa narezati na srednje komade.
- U multipraktiku usitniti kukuruzne pahuljice na grubo, pazite da vam se ne pretvore u prah.
- U zdjeli dobro promješati krompir sa uljem i soli.
- U drugoj zdjeli promješati kukuruzne pahuljice, parmezan i suho začinsko bilje, po želji dodati i malo svježe mljevenog papra. Zatim nauljene krompire uzimati šaku po šaku i uvaljati ih u smjesu sa kukuruznim pahuljicama tako da se smjesa dobro primi po krompirima sa svih strana.
- Krompire kako uvaljate tako ih slagati na pleh obložen pek papirom.
- Kad ste poslagali sav krompir smjesu koja vam je ostala rasporedite po vrhu i krompire stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 30 minuta ( dok lijepo ne porumene i ispeku, dužina pećenja ovisi i o vrsti krompira koju ste koristili ).
- Poslužiti uz omiljeno meso ili uz neko varivo od povrća.
ne znam da li bi ovaj moj to jeo sa pahuljicama teško brajko
OdgovoriIzbrišiDraga moja, ma jeo bi - ništa ne kažeš nebi ni primjetio
Izbriši