LIKER OD CRNOG VINA

Uvijek kad imam prilike nabaviti pravo domaće crno vino ( kod nas u Istri to je večinom teran ) napravim ovaj domaći liker od crnog vina po receptu iz mamine bilježnice.Ovaj liker je fin i mirisan. Ako ga imate namjeru raditi pokušajte nabaviti baš teran (prodaje se i u vinotekama flaširan u boce ). Teran je autohtono istarsko crno vino, vino istarskih težaka. U novije vrijeme u Istri možete naći i liker od terana - teranino koje proizvode lokalni proizvođači vina. Ali meni je domaći liker uvijek bolji od kupovnog.


SASTOJCI:
- 1 litra klvalitetnog crnog vina ( najbolje istarski teran )
- 3 dcl ruma
- 400 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 limun


PRIPREMA:
- U lončiću pomiješajte vino i rum. Lončić stavite na štednjak da zavrije. Kad tekućina zavrije dodajte šećer, vanilin šećer, naribanu koricu i iscjeđeni sok od limuna. Po mogućnosti koristite limun iz eko uzgoja ili domaći limun.


- Kuhajte na laganoj vatri da se šećer i vanilin šećer rastope. Zatim liker dobro ohladite pa ga ulijte u čiste i suhe staklene boce i dobro začepite plutenim čepom.
- Držite ga na mračnom, suhom i hladnom mjestu. A onda čin- čin!


- Možete ga degustirati i ranije ako ste nestrpljivi, ali najbolje sačekajte mjesec dana da se prožmu svi okusi.


Primjedbe