APRICOT - domaći liker od marelica

Ove godine je naša marelica u vrtu obilato rodila. Ne sjećam se kad je na njoj bilo toliko plodova. Plodovi nisu bili samo na vrhovima grana nego i po granama poredani jedni do drugih kao vojnici. Grane su se savijale zbog težine plodova skroz do zemlje ( neke smo morali i poduprijeti da se ne polome ).


 Kad su plodovi počeli sazrijevati svakodnevno smo ih sakupljali ispod stabla ili brali  i to najčešće dva puta dnevno. Rano ujutro već u šest sati bi bila ispod marelice i u košaru pobirala zrele  plodove boje poput sunca na zalasku. Druga berba bi bila predvečer. Stvarno ih je bilo puno pa iako sam imala radno ljeto za marelice se trebalo pobrinuti jer one su nježnog i osjetljivog ploda koji na velikim vrućinama brzo propadaju tako da sam sa njima najprije napunila sve ladice u hladnjaku i par zdjela koje su isto završile na hlađenju. A onda kad više u hladnjaku nije bilo mjesta bile su i po košarama svuda po kuhinji.


Gdje god se okreneš tih dana evo ih marelice. Sva sreća da mi je boja marelice omiljena boja. Kako ih je stvarno bilo puno normalno da nismo nas dvoje mogli sve pojesti. Jako puno smo ih podijelili susjedima ,rodbini i prijateljima ali je veliki dio ostao i za nas. Tako da osim što smo jeli svježe, marelice su znale završiti u nekom osvježavajućem smoothiju ili nekom brzinskom kolaču ili desertu a veliki dio je završio i u zimnici... pa sam tako ja  mjesec dana skoro svaki drugi dan pripremala nešto od zimnice ( od marmelada i džemova do napitka i likera).

 Znam ljeto nam je već prošlo i iako imamo još toplih sunčanih dana ovdje na moru ipak jesen sve više kuca na vrata ,počinju kiše a jutra i večeri nam postaju sve hladnije i u takvim večerima uz dobro društvo pravo je vrijeme za natočiti koju čašicu domaćeg apricota i nazdraviti za novi dan. Pa vam evo upravo tipkam moj recept za ovaj fini, domaći liker od marelica. Žao mi je da prije nisam dok je još bilo marelica recept podijelila sa vama ali naporno radno ljeto i neke druge obaveze( između ostalog česte posjete mojoj zubarici , uh, bolje da niti ne pričam) udaljile su me malo sa bloga i društvenih mreža. Ja zbog sjećanja na ljeto ipak tipkam receptić a vi ako vam se sviđa uvijek ga možete pospremiti da sačeka sljedeću sezonu marelica. A ako ste u blizini slobodno možete i navratiti na čašicu jer ga ove godine u zalihama ima baš dovoljno ;) .


Po ovom receptu liker radim već godinama tj uvijek kad marelica rodi ( ona je malo osjetljiva voćka pa svake godine nema ploda ili ga nekad ima jako malo ). Ne volim raditi liker sa kupovnim marelicama zato jer se za njega koristi cijeli plod. Kad sam ovaj recept objavila na Coolinarici još 2013.godine malo sam googlala i nisam našla ovakav recept. Ovaj liker se ne kuha poput nekih koje sam pronašla i ne sazrijeva na suncu kao večina voćnih likera već u hladu ( tj. negdje u zatvorenoj prostoriji) a specifičan okus daju mu i plodovi koštica marelica koje se isto stavljaju u ovaj liker. 



* SASTOJCI *

- 30 srednjih marelica
- 30 jezgri plodova iz koštica marelica
- 750 g šećera u prahu ( ja ga uvijek meljem kod kuće )
- 1,5 l domaće istarske rakije ( lozovače)
- 1 velika staklena tegla

* PRIPREMA *

Marelice ( pazite da vam nisu previše zdrele tj mekane i da plod nije oštećen ) dobro operite pod tekućom vodom, ocijedite ih, prepolovite i narežite na komadiće. Koštice marelica razbijte i iz njih izvadite plod - jezgru pa i njih grubo nasjeckajte.
Sve stavite u veću staklenu teglu i pospite šećerom u prahu a zatim sve prelijte rakijom ( vodite računa da vam rakija ne bude prejaka da kasnije ne preuzme okus marelicama ).
Staklenku dobro povežite dvostrukim celofanom ili još bolje zatvorite je originalnim poklopcem i držite je na hladnom mjestu 30 dana . Svaki dan staklenku dobro protresite.


Nakon 30 dana liker procijedite kroz dvostruku garzu i ulijte ga u čiste i suhe boce i dobro zatvorite.

Savjet :

" Pijane " komadiće marelica i jezgre koštica nemojte baciti. Možete ih složiti u manju staklenku i prekriti sa likerom i onda kasnije tako poslužiti ili ih možete koristiti za pripremu nekog deserta.



Liker možete odmah poslužiti a ipak najbolji bude kad još neko vrijeme odstoji. Onda se svi okusi prožmu i liker dobije lijepu boju. Najbolje ga je poslužiti rashlađenog iz hladnjaka. Osim za pijuckanje možete ga koristiti i kod pripreme raznih slastica.

Primjedbe

Objavi komentar