ZLEVANKA sa palentom

Zlevanka je tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske koja se može pripremiti kao slatki desert ali isto i kao slano jelo ( kao slano jelo najčešće se poslužuje kao doručak ili večera ).
Osnovna namirnica je kukuruzno brašno koja se u nekim krajevima zamjenjuje i kukuruznom krupicom ( palentom) tako da sam se ja ovaj put odlučila da nju koristim.

Zlevanka može biti jednostavna bez ikakvih nadjeva ili dodataka pa joj se kod serviranja može dodati samo vrhnje. Za slatki nadjev često se dodaje svježi sir ili ribane jabuke ili višnje a za slani nadjev se može dodati sir ili naribana tikvica ili kopriva.


Ja sam ovaj put radila zlevanku u dvije slatke varijante.

Prvu uz dodatak svježih trešanja a drugu uz dodatak svježeg ricotta sira i oraha.


Pa krenimo na recept.
       
                                                                 ZLEVANKA  SA  PALENTOM

* SASTOJCI :

1 čaša palente ( kukuruzna krupica )
1 čaša bijelog pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 čaša šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše mlijeka
1 čaša kiselog vrhnja ( 200 g)
3 jaja
prstohvat soli

Nadjev od trešanja:

1 do 2 čaše svježih trešanja

Nadjev od sira i oraha:

250 g svježeg ricotta sira ( može i posni svježi sir )
1 čaša oraha



* PRIPREMA :

Pećnicu zagrijati na 180 C.
Manji četvrtasti kalup obložiti pek papirom.
Iz hladnjaka izvaditi jaja, mlijeko i vrhnje da vam budu sobne temperature kad počnete sa pripremom deserta.
Ako se odlučite za trešnje kao dodatak onda ih trebate otkoštiti i ostaviti sa strane, a ako se odlučite za sir i orahe onda orahe grubo nasjeckajte.

U zdjelu stavite jaja, dodajte im šećer i vanilin šećer i onda miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetla i prozračna.
Uz stalno miksanje u tankom mlazu dodajte ulje i mlijeko te malo po malo kiselo vrhnje.
Na kraju polako umješajte prosijano brašno sa praškom za pecivo, palentu i prstohvat soli.
Smjesa bude rijetka, poput smjese za palačinke. Neka vas to ne brine, tako treba biti.
Zatim smjesu izlijte u pripremljeni kalup za pečenje.
Na smjesu rasporedite nadjev koji ste odabrali.
Ako ćete koristiti trešnje samo ih sa razmakom rasporedite po vrhu smjese.
Ako ćete koristiti nadjev sa sirom i orasima onda sa malom žlicom na smjesu sa razmakom rasporedite male hrpice ricotta sira a zatim isto tako rasporedite i grubo sjeckane orahe.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta ( dok vam dobije lijepu zlačanu boju), dali je kolač pečen provjerite drvenim štapićem.





Kad se kolač ohladi režite ga na kocke a prije posluživanja po želji ga možete malo posipati i sa šećerom u prahu. Kolač je jako prozračne i pahuljaste strukture i nije nimalo suh.Ista struktrura ostaje mu i nakon dva dana čuvanja u hladnjaku. Za dalje neznam jer smo ga mi u tom periodu smazali do kraja.


Iako jako volim trešnje u desertima u ovom deseru malo mi je bio bolji nadjev sa ricottom i orasima. Najdraži muž je bio oduševljen zlevankom i rekao je da bi je morala češće raditi.I njemu je bila bolja sa nadjevom od sira.



Naravno možete koristiti i neki drugi slatki nadjev, igrajte se sastojcima i probajte napraviti zlevanku uz dodatak onog što volite.
Bilo bi mi drago ako probate da javite dojmove ovdje na blogu ili na mom instagram ili fb profilu.

Dobar tek vam želim!

vaša Anamarija


Primjedbe