VERRINE BROWNIES - RICOTTA ORANGE CURD


Deserti u čašama ili verrine su zadnjih nekoliko godina jako popularni u raznim kombinacijama kao dio slatkog stola ( sweet table ) na raznim proslavama i partyjima od rođenja, krštenja do rođendana i vjenčanja. Ja jako volim deserte u čaši  pa i vama donosim  jednu ideju za desert u kojem se koristi ORANGE CURD BEZ JAJA ( ovdje vam je link za recept koji se već nalazi na blogu ).  Složila sam jednu kombinaciju sa okusima čokolade i naranče. Kombinaciju koju mnogi vole a sastoji se od čokoladnog izmrvljenog biskvita, orange curda , kreme od orange curda i svježe ricotte i nasjeckane čokolade. 



* SASTOJCI ( za 2 porcije ):

- 250 ml do 300 ml orange curda bez jaja ( odvojiti 3 pune žlice za kremicu )

* za brownies mrvice:

- 1 šalica ( 250 ml ) izmrvljenih čokoladnih ili kakao brownies kolača ( mogu i izmrvljeni čokoladni keksići )
- malo svježe iscjeđenog soka od naranče (u  koji možete dodati i koju kap likera od naranče ili ruma)

* za ricotta orange curd kremu :

- 150 g ricotta svježeg sira
- 1 do 2 žlice šećera u prahu
- 3 pune žlice orange curda bez jaja
- sastrugane sjemenke jedne mahune vanilije

* za dekoraciju:

- 2 žlice naribane tamne čokolade
- malo čokoladnih strugotina
- 2 kriške filetirane naranče ( na fotkama ih nema jer sam ih zaboravila staviti prije fotkanja, a što mogu, događa se ;) )
- malo čokoladnog preljeva ( po želji )


* PRIPREMA :

* Priprema brownies mrvica:

U zdjelu izmrvite čokoladne ili kakao brownies kolače ( ili čokoladne keksiće ili ostatke nekog čokoladnog biskvita koji su vam ostali nakon pripreme neke torte ).
Izmjerite potrebnu količinu biskvitnih mrvica i pokapajte ih malo sa svježe iscjeđenim sokom naranče uz dodatak par kapi likera od naranče ili ruma ( ako radite za neki dječji party alkohol preskočite ). Sve promješajte samo pazite da ne dodate previše tekućine da ne dobijete gnjecavu smjesu. Smjesa vam mora biti mrvičasta i sočna.

* Priprema ricotta orange curd kreme :

U zdjelicu stavite 150 g svježeg ricotta sira pa ga malo razradite vilicom a zatim dodajte 3 pune žlice orange curda ( odvojenih od onih 250 do 300 ml ) i sve pomiješajte da se sjedini. Zatim u kremu umiješajte 1 do 2 žlice šećera u prahu ( ovisno koliko želite da vam bude slatka krema ) i sastrugane sjemenke vanilije.


 * SLAGANJE DESERTA U ČAŠE :

Na dno čaša ravnomjerno rasporedite polovicu brpwnies mrvica, lagano ih pritisnite tj poravnajte pa ih prekrijte sa sa slojem orange curda bez jaja a iznad opet ravnomjerno rasporedite ostatke brownies mrvica.
Iznad mrvica rasporedite ricotta orange curd kremu ( možete je rasporediti uz pomoć slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom ) a u sredini po kremi posipajte ribanu i sjeckanu čokoladu.

Desert dobro ohladite u hladnjaku a prije serviranja ukrasite sa filetiranom narančom. Po želji možete preliti i sa malo čokoladnog preljeva ili dekorirati sa slatkim dodacima po vlastitom ukusu.


** Po želji verrine možete pripremiti sa manje brownies mrvica i sa više riccota orange curd kreme ( ako radite veću količinu kreme neka vam omjer ricotte prema orange curdu bude 4 : 3 tj. na 4 pune žlice ricotte umješajte 3 pune žlice orange curda) .

Uživajte!

Primjedbe