MOUSSE AU CHOCOLAT torta


Iako zadnjih godina manje preferiram slastice u kojima se koriste jaja ovoj torti se uvijek rado vraćam. Jako je profinjena iako jednostavno izgleda. Bogatog čokoladnog okusa sa daškom finog okusa badema. Svojim okusom može parirati i stati uz bok bilo kojoj poznatoj čokoladnoj torti svjetskog slastičarstva. Ako ste istinski čokoljubac kao i ja onda je ova torta baš za vas.


Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema.Ova torta ne sadrži brašno a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade.
Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni ručak ili kad želite impresionirati svoje goste. Poslužite je uz žlicu lagano tučenog slatkog vrhnja a može i uz koju kuglicu sladoleda od vanilije i koju jagodu i uz čašu dobro rashlađenog rose vina ili prosecca i uživancija je zagarantirana .



* SASTOJCI :

- 200 g kvalitetne tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 5 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
- 100 g oguljenih mljevenih badema
- 49 g praška za puding sa okusom čokolade
- na vrh noža praška za pecivo

* ZA DEKORACIJU:
- 1 žlica gorkog kakao praha
-1 žlica ribane tamne čokolade

* ZA POSLUŽIVANJE:
-200 ml lagano tučenog slatkog vrhnja ( ili sladoled od vanilije i jagode )



* POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 180 C. Okrugli kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem i obložite pek papirom.

Čokoladu nasijeckajte na male  komadiće, maslac isto nasjeckajte na male komadiće i sve zajedno stavite u lončić i uz mješanje na laganoj vatri rastopite. Premjestite u zdjelicu i ostavite sa strane da se ohladi.

Prije pripreme jaja izvadite na sobnu temperaturu. Od bjelanjaka uz dodatak prstohvata soli mikserom istucite čvrsti snijeg i ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli mikserom miksajte žumanke, šećer i burbon vanilin šećer dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu u koju uz neprestano miksanje polako ulijete ohlađenu čokoladu sa maslacem.
Zatim postepeno lagano umiješajte  čvrsti snijeg od bjelanjaka te mljevene bademe koje predhodno promješate sa prosijanim praškom za puding i praškom za pecivo. Kad ste sve lagano sjedinili smjesu ulijte u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednji nivo. Tortu pecite oko 35 minuta ( provjerite drvenim štapićem ).

Kad tortu izvadite iz pećnice ostavite je oko sat vremena da se hladi u kalupu, Čim tortu izvadite iz pećnice biti će visoka a tokom hlađenja će malo splasnuti. Neka vas to ne brine, tako treba biti. Nakon što se torta ohladila u kalupu odvojite obruč kalupa i onda je preokrenite na komad pek papira ili na tanjur i stavite je na kuhinjsku rešetku da se ohladi do kraja.

Tortu do posluživanja čuvajte na hladnom mjestu prekrivenu alu-folijom ( nikako ne u hladnjaku ).

Prije posluživanja posipajte je sa kakaom u prahu i pospite je sa fino ribanom čokoladom. Možete je poslužiti uz lagano tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije a možete poslužiti uz nju i koju jagodu.





Ako želite da vam torta ne bude "prejaka" jakog čokoladnog okusa možete kod pripreme polovici potrebne količine tamne čokolade zamjeniti sa mliječnom čokoladom.Kod pripreme možete koristiti i bademe koji nisu oguljeni.



*** Ovaj recept možete pronaći i na gatro portalu Gastronomija.hr

Primjedbe