Svinjski lungić sa povrćem u lisnatom tijestu

Evo i nešto slano iz moje kuhinjice. Lungić spremljen na ovaj način je pravi adut ako želite zadiviti svoje goste pa je pravi odabir za neki svečani ručak ili večeru. Jako je dobar i hladan pa može biti poslužen i kao dio menua za neki party ili rođendan.

Ja ga često spremam za obiteljska okupljanja ili rođendane, nedavno sam ga spremala za Silvestarsku večeru za nas dvoje. 


Osnovna ideja za ovaj recept je iz AMCove kuharice " Bon Appetit "a odabir povrća i začina je po mom guštu. U originalnom receptu nadjev je sa špinatom a ja ga radim sa raznim kombinacijama povrća pa ću vam napisati više ideja za punjenje.


SASTOJCI ( za 4 osobe ):

- 1 svinjski lungić( 400 - 600 g)
- 300 g lisnatog tijesta( ja koristim svježe razvaljano lisnato tijesto u roli )

*ZAČINI ZA MESO:
- sol
- mix piccante zrna( papar, korijander,piment,crveni papar)
- suhi mažuran
- suhe provansanske trave ( ili neki suhi začin po vašem odabiru)
*POVRĆE ZA NADJEV ( PRVA IDEJA):
- 1 srednja kapula
- 1 mrkva
- šalica smrznutog graška
- 1 manja konzerva kukuruza šećerca
- suhi mažuran
- grančica svježeg ružmarina
- sol i papar
*POVRĆE ZA NADJEV( DRUGA IDEJA):
- 1 srednja kapula
- 2 mrkve
- 1 svježa crvena paprika
- sol, papar, suhi mažuran
*POVRĆE ZA NADJEV( TREĆA IDEJA ):
- 1 kg svježeg špinata ili 300 g duboko smrznutog špinata
- sol, papar

* I JOŠ:
- malo mlijeka ili 1 jaje ( za premazati lisnato tijesto)
- 2 žlice sjemenki sezama


PRIPREMA:

Svinjski lungić osušiti kuhinjskim papirom i peći u zagrijanoj AMC posudi bez ulja ili u nekoj drugoj rosfraj posudi sa debelim dnom na par žlica ulja. Lungić dobro ispeći sa svih strana a zatim ga izvaditi na topli tanjur, dobro ga pokriti sa alu folijom i ostaviti sa strane da se prohladi. Za to vrijeme pripremati nadjev od povrća.

Povrće za nadjev( prva ideja) :
U posudu u kojoj ste pekli lungić dodati malo ulja a onda na njemu dinstati sitno kosanu kapulu da malo omekša a zatim dodajte i dinstajte mrkvicu narezanu na male kockice.
U isto vrijeme u lonćicu sa posoljenom vodom malo prokuhajte smrznuti grašak i kukuruz šećerac iz konzerve( možete koristiti i smrznuti kukuruz ).
Kad su vam se kapula i mrkvica izdinstali dodajte im prokuhani grašak i kukuruz . Posolite, popaprite, dodajte začine i onda još malo sve zajedno dinstajte na laganoj vatri (POVRĆE NEMOJTE PODLIJEVATI )a zatim povrće stavite u prikladnu posudu da se ohladi.

Povrće za nadjev( druga ideja):
Spremate na isti način kao i povrće iz prve ideje samo umjesto kuhanog graška i kukuruza sa kapulom i mrkvom na kraju stavite dinstati svježu crvenu papriku izrezanu na kockice i onda nastavite sa pripremom kao i u prvom primjeru.

Povrće za nadjev( treća ideja):
Svježi špinat očistiti,dobro oprati i ocjediti a zatim ga u odgovarajućoj AMC posudi ili nekoj drugoj posudi na malo ulja dinstati 5 minuta . Staviti ga u cjedilo da se ocjedi i ohladi a zatim ga posoliti i popapriti. Ako radite sa smrznutim špinatom odmrznite ga i ostavite u cjedilu da se ocjedi, posolite ga i popaprite.

DOVRŠETAK JELA:


Lisnto tijesto odmrznite i razvaljajte ali ne jako tanko ili koristite svježe lisnato tijesto u roli.
Pećnicu stavite grijati na 200 C.
Na list pek papira položite lisnato tijesto, na sredinu rasporedite odabrani nadjev od povrća a na povrće stavite lungić koji najprije začinite sa solju, mažuranom,provasanskim travama i mješavinom mix piccante sa svih strana ( ili koristite suho začinsko bilje po svom guštu ).
Ja većinom lisnato tijesto premazujem sa mlijekom  sobne temperture, a ako koristite za premazivanje jaje onda napravite sljedeće. Odvojite bjelanjak od žumanjka. Sa bjelanjkom premažite krajeve lisnatog tijesta , kraće rubove presavite malo prema sredini ( da ne izlazi nadjev tokom pečenja ) a duže stranice lisnatog tijesta preklopite poput knjige preko lungića da dobijete oblik savijače. Polako prebacite u pleh obložen pek papirom tako da vam spojena strana lisnatog tijesta bude na dnu posude.
Žumanjak izlupajte i njime premažite tijesto i posipajte po njemu sjemenke sezama. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 40 - 45 minuta.
Izvadite iz pećnice , malo sačekajte da se prohladi a onda režite na šire fetice i servirajte.


Još par crtica:
U originalnom receptu iz kuharice korišten je nadjev od špinata a za njega od začina samo sol, papar i malo muškatnog oraščića. Ja uvijek raim nadjev od mješavine povrća i volim dodatno začiniti i dinstano povrće i lungić. Gledajte da iste vrste začina koristite i za povrće i za začiniti meso.Nekad na lungić stavim i par iglica svježeg ružmarina prije nego ga pokolopim lisnatim tijestom.
Nama je ovaj lungić dobar i hladan drugi dan ( na fotkama je ufotkan drugi dan).
Ja nadjev od povrća skoro uvijek radim odokativno a nekad napravim i više nadjeva pa nam i on bude jedan od priloga.
Lungić nekako najviše paše uz pire krompir a možete uz njega poslužiti i neki umak po svom guštu npr. neki umak od šampinjona ili umak na bazi jogurta.
Možete ga poslužiti uz čašu bijelog vina ili rosea.
Mogućnosti su raznovrsne a na vama je da probate i uživate.
Nadam se da ćete guštati!

Primjedbe