ŠAMPANJ PANDIŠPANJ

Pandišpanj sa šampanjcem ( pan di spagna).

Nježan, mirisan biskvit u kojem se koristi šampanjac, pjenušac ili prosecco koji mu daje posebnu aromu i preivan ukus... pa ako vam je nakon Novogodišnjeg slavlja ostala koja čašica pjenušca slobodno je iskoristite za ovaj biskvit. Mi ovaj biskvit obožavamo i uvijek par dana nakon početka Nove Godine ga pečem... možete samo zamisliti kako se kuhinjom širi poseban miris... Možete ga poslužiti i dragim gostima uz kuglicu sladoleda od vanilije i čašu istog šampanjca ili pjenušca koji ste koristili i za pripremu biskvita. Ovaj biskvit je dobar i kao slatki doručak uz šalicu kakaa - tako ga voli moj muž i uvijek me zeza " Ajme sad sam kao Servantes iz Malog mista, kao i on sam se najeo pandišpanja i kakaa. "

SASTOJCI:

- 300 g glatkog pšeničnog brašna
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 210 ml pjenušca ili šampanjca
- 200 ml ulja

ZA POSLUŽIVANJE :
- šećer u prahu
- sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje i voće ( ananas, kivi, naranča )


 PRIPREMA:

Svi sastojci vam moraju biti sobne temperature. Jaja najmanje pola sata prije pripreme izvadite iz hladnjaka i što su jaja svježija to su bolja za pripremu.
Pećnicu zagrijati na 180 C. Okrugli kalup za tortu promjera 26 cm obložiti navlaženim zgužvanim pek papirom( nakon što ste komad pek papira malo smočili pod tankim mlazom vode lagano ga zgužvajte, oprezno poravnajte da vam se ne probuši i onda sa njim obložite kalup za tortu).
Brašno treba prosijati u zdjelu zajedno sa praškom za pecivo.


U zdjelu stavite šećer i dodajte cijela jaja i sve zajedno mutite el. mikserom kružnim pokretima najmanje 10 minuta ( dok vam smjesa ne postane prozračna i svjetla ) a zatim i dalje miksajući dodajte prstohvat soli i lagano u mlazu ulijte pjenušac.
Dodajte vanilin šećer i lagano promješajte. Ja onda ugasim mikser i lagano miješam "bez struje" polako u nekoliko navrata dodajući brašno i ulje ( ulje isto dodavati u tankom mlazu ). Sve lagano promiješati pazeći da vam smjesa " ne padne " i da ostane prozračna.
Smjesu lagano ravnomjerno ulijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 40 - 50 minuta( ovisi o vašoj pećnici ). Nakon 40 minuta napravite test drvenim štapićem.
Pečeni biskvit ostavite par minuta u kalupu a onda ga izvadite na servisni tanjur i ostavite da se potpuno ohladi.( Možete ga hladiti i na kuhinjskoj rešetki. )


Prije posluživanja možete biskvit lagano zaprašiti šećerom u prahu i narezati na fetice.


Uz feticu biskvita možete poslužiti i malo tučenog slatkog vrhnja i malo svježeg voća( kod mene sa ananasom, kivijem i narančom ).
Biskvit je sočan i ukusan i nakon nekoliko dana( samo ga čuvajte u hermetićki zatvorenoj posudi ili pokrivenog prozirnom folijom).
A ako vam nije ostala u hladnjaku koja čašica šampanjca ili pjenušca ovaj recept vam može biti izgovor da otvorite novu bocu... razlog za nazdraviti uvijek možemo pronaći... nadam se da ćete uživati.


Primjedbe

Objavi komentar