DUTCH BABY PALAČINKE


 Ducth baby palačinke poznate su još kao nizozemske palačinke, Bismark palačinke ili dutch puff. Tipične američke palačinke koje se pripremaju u pećnici, koje se poslužuju najčešće za doručak. Poslužuju se najčešće sa slatkim dodacima poput raznog voća, slatkog vrhnja / jogurta, javorovog sirupa ili jednostavno sa limunovim sokom i posipane sa šećerom u prahu.Mogu se servirati i sa slanim dodacima.

Duch baby su tipičan američki recept, poznat među njemačkim imigrantima. Prvi put su predstavljene polovicom 1 900.g. u obiteljskom restoranu Manca´s caffeu u Seatllu, a kažu da je ime osmislila jedna od kćeri vlasnika restorana.


                                                                  DUTCH  BABY  PALAČINKE 

* SASTOJCI :

-  2 jaja
- 65 g brašna ( pšenično ili bademovo brašno )
- 130 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta ( po želji )
- komadić maslaca

ZA TOPING :

- 2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
- 1 kruška
- malo cimeta
- malo likera od marelica ili ruma
- mala mjerica smrznutog crnog ribizla
- bobice svježeg nara
- grčki jogurt sa okusom naranče
- par listića svježeg matičnjaka
- malo šećera u prahu ( za posip)




 * POSTUPAK:

Zagrijati pećnicu na 230 C zajedno sa okruglim pekačem ( promjera 24 cm ) na srednjoj rešetki dok pripremate smjesu. Najbolje je koristiti pekač od inoxa ili tavu od ljevanog željeza koja može u pećnicu.
U većoj zdjeli pomješajte jaja, mlijeko,brašno, vaniliju i cimet( po želji). Sve izmiksajte mikserom dok se svi sastojci ne povežu.
Izvadite pekač iz pećnice, stavite u njega kockicu maslaca i vratite u pećnicu da se maslac rastopi i dobro zagrije ( pazite da vm maslac ne pregori).
Izvadite pekač iz pećnice i brzo u njega na sredinu ulijte tijesto i vratite u pećnicu da se tijesto peče. Pecite do zlatno žute boje, jedno 13 minuta. Za vrijeme pečenja rubovi tijesta će se podignuti i tijesto će se napuhnuti. Neka vas to ne brine.
Nakon pečenja ako još ostane napuhnuto ( mada bi trebalo odmah splasnuti) izbockajte ga vilicom po sredini.
 
Dok se tijesto peče pripremite nadjev. 
Na tavu stavite dvije žlice šećera i na njega kad se počne topiti dodajte krušku narezanu na veće komade i lagano karamelizirajte.Dodajte malo cimeta, podlijte sa malo likera ili ruma i kad alkohol ispari kruške izvadite iz tave. U sirup na tavi zatim dodajte smrznuti crni ribizl i malo prokuhajte.
 
Na dutch baby posložite kruške i umak od ribizla, te dodajte grčki jogurt i bobice nara. Ukrasite sa listićima matičnjka i lagano zaprašite šećerom u prahu.
 
Servirajte i uživajte.
Dobar tek vam želim!
Vaša Anamarija
 

 


   

Primjedbe