BOŽIĆNI SLATKI KRUH ( iz teglice za poklon )

 Za Božićne blagdane volim poklanjati dragim ljudima poklone koje sama izradim. Sve što je "homemade "a vezano je za kuhinju i kuhanje volim pripremiti . Od različite zimnice bilo slane ili slatke, aromatiziranog maslinovog ulja, domaćeg limun šećera do raznih likera. Volim i mješavine za pripremu raznih kolača, jedna od njih je i mješavina suhih sastojka za pripremu Božićnog slatkog kruha.

Za njegovu pripremu trebate odabrati samo neku lijepu prigodnu staklenu teglicu, u nju staviti suhe sastojke. Na teglicu zavezati sa nekom lijepom ukrasnom vrpcom prigodnu etiketu, i njih volim izraditi sama.Ako niste vićni u ovim kreativnim aktivnostima na bespućima interneta možete naći skice i upute kako izraditi etikete, a i u specijaliziranim dućanima imate ih i za kupiti. Kad ste odabrali etiketu na nju napišete sastojke koje još treba dodati u suhe sastojke za pripremu ovog Božićnog kruha i kratke upute kako ga pripremiti. Teglicu možete još malo nakinđuriti sa raznim ukrasima, a uz teglicu možete dodati još neku sitnicu poput kalupa za kruh, mutilicu za kolače i sl. Sve lijepo zapakirati i pokloniti dragim ljudima. Ovakve fora poklone možete izraditi i za druge prigode poput rođendana, imendana ili neke obljetnice.Sigurno ćete naći razlog za razveseliti nekog sa poklonom koji ste sami izradili.



* SASTOJCI :

SUHI SASTOJCI:

- 250 g brašna
- 48 g finih zobenih pahuljica
- 100 g bijelog šećera
- 85 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2, 5 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice soli
- 50 g grubo sjeckanih oraha
- 60 g sjeckane čokolade

MOKRI SASTOJCI:

- 360 ml mlaćenice ili čvrstog jogurta
- 63 g otopljenog i prohlađenog maslaca
- 2 jaja

I JOŠ:
- staklena teglica zapremine od 750 ml
- etiketa sa uputama za pripremu
- ukrasi, trakice ...



* PRIPREMA:

U staklenku slažete suhe sastojke sljedećim redom u slojevima:
- na dno stavite polovicu brašna, a zatim smeđi šećer, kristal šećer, vanilin šećer,zobene pahuljice, cimet,sol, drugu polovicu brašna, prašak za pecivo te čokoladne kapljice ili sjeckanu čokoladu i na kraju grubo sjeckane orahe.
Od dodataka možete dodati umjesto oraha neke druge orašaste plodove koje vi volite ili jedan dio zamjeniti za nekim suhim voćem.
Kod slaganja u staklenku bitno je da vam se sol i prašak za pecivo ne dodiruju tj.da nisu u slojevima jedan pored drugog.
Kod slaganja bitno je da sastojke slažete ravnomjerno, pa svaki sloj poravnajte a možete i nakon svakog sloja pretisnuti žlicom sastojke tako da vam sve stane u staklenku.
Staklenku zatvorite i ukrasite po želji. Obavezno stavite ceduljicu ili etiketu na koju ćete ispisati sastojke koje trebate još dodati kod pripreme ( mokri sastojci) i upute za pripremu i pečenje kruha.


   

 
UPUTE ZA PRIPREMU :

U veliku posudu uspite suhe sastojke iz staklenke i promješajte.
U manjoj posudi sa slastičarskom žicom pomiješajte jaja, mlaćenicu ili jogurt i rastopljeni prohlađeni maslac.
Umiješajte mokre sastojke u suhe dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Smjesu istresite u duguljasti kalup za kruh ( kalup za plum cake) koji ste prije toga namazali maslacem i pobrašnili brašnom ili obložili papirom za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175 C i pecite 50 minuta ( provjerite drvenim štapićem).
Nakon pečenja slatki kruh ostavite u kalupu pet minuta a onda ga izvadite na rešetku da se ohladi do kraja.
Prije serviranja možete ga posipati sa malo šećera u prahu.

NAPOMENA:

Suhi sastojci u staklenci mogu se čuvati na sobnoj temperaturi i suhom mjestu dva do tri mjeseca.




  


Ako probate ovaj slatki kruh ili ako ga spremite kao poklon dragim ljudima bilo bi mi drago da mi javite dojmove ovdje u komentarima ili na instagram ili facebook profilu.

Dobar tek Vam želim!

Vaša Anamarija









 

Primjedbe

Objavi komentar