BUNDEVASTO ČOKO KUKISI

Recept za ove kukise sam objavila još 2014.g. na Coolinarici i tamo su među korisnicima bili popularni i puno puta isprobani. Istina je da sam već odavno mislila staviti recept i ovdje na blog ali nisam jer sam za blog mislila raditi nove fotografije koje nikako da napravim ( pa u recept dodajem arhivske fotografije, koje su meni osobno drage ).

Recept pišem zato jer me puno cool prija sa coolinarike pitalo kada ću konačno i na blogu podijeliti ove divotice. Pa evo ih i ovdje. Volim sa vama dijeliti recepte koji su meni dragi ali i recepte za koje sam već puno puta dobila pozitivan feedback pa je to još jedan razlog da recept i ovdje podijelim.


Keksići su jako prhki i tope se u ustima .Ako ne volite bundevu nemojte ih zaobići jer se ona gotovo ni ne osjeti a kukisima da finu strukturu. Ovo su mjere za 14 keksića a ako zamijesite duplu turu vjerujte nećete pogriješiti.



* SASTOJCI - za 14 keksića:

- 60 g pirea od pečene bundeve ( butternut )
- 70 g pšeničnog brašna
- 70 g škrobnog brašna
- 60 g smeđeg šećera
- 60 g maslaca ( otopljenog pa prohlađenog )
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 šakice čokoladnih kapljica ( ili 1 šakica sjeckane tamne čokolade i 1 šakica sjeckanih badema )
- po želji šećer u prahu za posip
* kao dodatak u smjesu umjesto sjeckanih badema možete dodati kandirani đumbir ili sjeckane lješnjake ili nešto po svom guštu


* PRIPREMA :

Najprije pripremite bundevu za pire. Bundevu narežite na veće komade, očistite je od sjemenki i pulpe, ogulite od kore i operite.

Za 60 g pirea od pečene bundeve biti će vam potrebno otprilike 120 g do 150 g predhodno očišćene bundeve koju narežete na kockice. Stavite je u pleh obložen pek papirom i stavite je peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 C i pecite ju dok fino ne omekša ( 30 - 40 minuta ). Vrijeme pečenja ovisi o bundevi tj. njezinoj čvrstoći ( vilicom provjerite kad je pečena).

Kockice pečene bundeve izvadite iz pećnice i još vruće pretvorite u pire ( ja sam se koristila nastavkom za pire od ručnog el. miksera). Pire stavite sa strane da se ohladi( pripremu pirea možete obaviti i ranije tokom dana).

Maslac otopite u malom lončiću ili mikrovalnoj pećnici i pustite da se sasvim ohladi.
Čokoladu i bademe( ili što ste već izabrali za dodatak) grubo nasjeckajte.

U veliku zdjelu prosijte brašno i škrobno brašno te prašak za pecivo. Dodajte šećer i promješajte, dodajte pire od bundeve i promješajte drvenom kuhačom ili špatulom, a zatim umješajte otopljeni i prohlađeni maslac. Sve promješajte i zgnječite drvenom kuhačom dok se sastojci ne povežu a zatim ih ručno u zdjeli umjesite još malo dok ne dobijete homogenu i glatku smjesu.

Dodajte nasjeckanu čokoladu i bademe i sve do kraja umjesite. Tijesto je jako lijepo i podatno i ne lijepi se.
Tijesto stavite na radnu površinu obloženu pek papirom i oblikujte u valjak a zatim valjak narežite na 14 komada.


Od svakog komada tijesta oblikujte kuglicu i stavite na pleh obložen pek papirom. Složite ih sa razmakom jer će se tokom pečenja raširiti. Svaku kuglicu još lagano pritisnite i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C sa ventilatorom i pecite 11 minuta dok lagano ne porumene. Ako pečete na klasičan način bez ventilatora onda ih pecite na istoj temperaturi i pecite ih onda 15 minuta.


Izvadite ih iz pećnice i po želji ih odmah posipajte šećerom u prahu ( ja ih nisam posipavala). Ohladite ih na kuhinjskoj rešetki.

Možete ih čuvati par dana u limenoj kutiji ili u poklopljenoj staklenoj zdjeli.




Iako u ovo doba svi počinju sa pripremama za Božić i polako počinju sa blagdanskim keksićima ja sam se danas odlučila za ove keksiće sa malo jesenskog štiha. Iako je bundeva jedan od glavnih sastojaka to ne mora biti razlog da recept ne dodate na popis svojih blagdanskih kolačića. Ako želite nešto malo drugačije a da nije tradicija vjerujte mi da nećete pogriješiti ako ih odaberete. Mogu vam reći da ćete u njima uživati i vi i vaši gosti. Ako ih probate svakako javite dojmove, ili ovdje ili na društvenim mrežama. Biti će mi drago.

* DODATAK :

Nakon objave recepta podijelila sam recept i na fb stranici bloga i tamo se ispod objave baš lijepo  "raspričala"sa mojim dragim cool curama Smiki i Sanjom. Baš mi je drago kad se sretnem tu i tamo po bespućima društvenih mreža sa nekim dragim osobama sa Coolinarike. Mislim da je SANJA jedna od najvećih fanova ovih keksića i meni je posebno drago jer su se kod nje baš udomaćili i postali jedni od najomiljenijih keksića u njezinoj obitelji.To je ono o čemu sam pisala u uvodu, zadovoljstvo kad  se recept isprobava i kad dobiješ povratne informacije.
Sanji sam u komentaru napisala da sam se između ostalog sjetila njezine fotkice sa pireom od bundeve i kako ga ona sprema u zamrzivač. Kažem joj da bi baš i na blogu ispod recepta mogla napisati taj korisni savjet. Ubrzo nakon toga zatrubi mi poruka na messengeru i evo ti moje Sanje - šalje ona meni fotkice tog njenog pirea i kaže slobodno iskoristi ako ti treba. Ma Sanjo legenda si. Meni je posebno drago da fotkica od osobe čijim se fotkicama oduvijek divim krasi i moj blog.

Pa evo u nastavku SANJIN SAVJET KAKO SPREMITI PIRE OD BUNDEVE U ZAMRZIVAČ

    * photo by Sanja Bradić

Ako imate viška bundeve ili jednostavno si želite olakšati pripremu nekog jela time da neki segment recepta pripremite unaprijed. Dakle, pripremite pire od bundeve ( najbolje od pečene bundeve). Odaberite si svoje recepte sa bundevom koje želite pripremiti. Izvažite količinu pirea koja vam je potrebna za pojedini recept. Pire stavite u vrećicu za zamrzavanje ili u praznu plastičnu ambalažu i na etiketu si napišite za koje vam jelo treba i količinu koju ste stavili. Prije upotrebe samo vrećicu odmrznite u vrućoj vodi i vaš pire je spreman za daljnju upotrebu.

Pire od bundeve možete koristiti za pripremu kruha i raznih peciva poput kiflica i buhtli, za keksiće, rižota, umake i sl.
Sanja draga hvala ti još jednom, pusa ti leti <3  

Primjedbe

Objavi komentar