LIKER OD CRNOG VINA

Uvijek kad imam prilike nabaviti pravo domaće crno vino ( kod nas u Istri to je večinom teran ) napravim ovaj domaći liker od crnog vina po receptu iz mamine bilježnice.Ovaj liker je fin i mirisan. Ako ga imate namjeru raditi pokušajte nabaviti baš teran (prodaje se i u vinotekama flaširan u boce ). Teran je autohtono istarsko crno vino, vino istarskih težaka. U novije vrijeme u Istri možete naći i liker od terana - teranino koje proizvode lokalni proizvođači vina. Ali meni je domaći liker uvijek bolji od kupovnog.


SASTOJCI:
- 1 litra klvalitetnog crnog vina ( najbolje istarski teran )
- 3 dcl ruma
- 400 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 limun


PRIPREMA:
- U lončiću pomiješajte vino i rum. Lončić stavite na štednjak da zavrije. Kad tekućina zavrije dodajte šećer, vanilin šećer, naribanu koricu i iscjeđeni sok od limuna. Po mogućnosti koristite limun iz eko uzgoja ili domaći limun.


- Kuhajte na laganoj vatri da se šećer i vanilin šećer rastope. Zatim liker dobro ohladite pa ga ulijte u čiste i suhe staklene boce i dobro začepite plutenim čepom.
- Držite ga na mračnom, suhom i hladnom mjestu. A onda čin- čin!


- Možete ga degustirati i ranije ako ste nestrpljivi, ali najbolje sačekajte mjesec dana da se prožmu svi okusi.


Primjedbe

  1. Da li se liker može pokvariti? Koliko dugo može stajati da se ne pokvari i u kakvim uslovima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srdačan pozdrav, Oprostite tek sada vidim vaše pitanje. Ja liker radim u malim količinama. Čuvam ga na tamnom i hladnom mjestu a kad otvorim bocu držim je u hladnjaku. Ja sam najduže držala dva mjeseca a vjerujem da može i duže.

      Izbriši
    2. Da li to znači, da ako bi se pravilo malo više, ako bi stajao duže i ako ne bude na tamnom i hladnom mestu, da će se pokvariti?

      Izbriši
    3. Dragane mislim ako bi se dobro uskladistio da se nebi lako pokvario. Ako je vino kvalitetno ono nije kvarljiva roba a sadrži alkohol koji se tako lako ne kvari, onda rum isto pun alkohola koji se ne kvari pa onda šećer koji se inače koristi i kao jedan od konzervansa kod pripreme slatke zimnice. Po mom skromnom mišljenju što se tiče sastojaka mislim da neće doći lako do kvarenja. Mislim da su bitno i da se pazi da su boce koje se koriste sterilne ako se bojite da se liker ne pokvari.

      Izbriši
    4. ali kuhanjem vina i ruma je ispario alkohol

      Izbriši
  2. ja kuham vino sa limunom i šećerom, pa u hladno dodam rum. I stoji mi dugo, ne kvari se. Izdržao je i godinu dana na balkonu, čak ne mora biti u frižideru.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar