BISKUPSKI KRUH



Kod mene je obavezan za svaki Božić. Volim ovakvu vrstu kolača punog okusa orašastih plodova i suhog voća. Radim ga već godinama po receptu prepisanom jako davno iz nekog časopisa u moj prvi notes sa receptima. Lako se priprema, dođe ga puno, a što duže stoji to je bolji. Idealan kolačić za Božićne blagdane.


SASTOJCI:
  • 3 jaja
  • 3 žlice toplog mlijeka
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 120 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 - 210 g miješanog suhog voća (kod mene najčešće marelice, smokve, grožđice, brusnice )
  • 100 g orašastih plodova( kod mene najčešće bademi i oras i)
  • limun( ribana korica )
  • po želji možete dodati i ribane narančine korice


PRIPREMA:

- Suho voće (marelice i smokve) sitno nasjeckati,  ja ponekad dodam i nasjeckane tamne čokolade za kuhanje. Grožđice i brusnice ne namačem za ovaj recept( a vi ako želite možete, ali ih prije dodavanja u smjesu dobro osušite). Orašaste plodove grubo nasjeckajte.
- Naribajte limunovu i narančinu koricu. Najbolje je da koristite citruse iz bio uzgoja. Ja imam privilegiju da imam moj domaći limun.
-Pripremite manji četvrtasti kalup (onaj za brownnise )ako nemate možete koristiti i okrugli kalup za torte promjera 26 cm( ja pek papir zgužvam pod mlazom vode i onda njime obložim kalup a možete kalup i samo namazati sa malo maslaca i malo pobrašniti ).


-Odvojite žumanjke od bjelanjaka( jaja moraju biti sobne temperature ). U jednoj zdjeli mikserom dobro umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa došla pjenasta i udvostručila se dodajte polako i dalje miksajući toplo mlijeko a zatim lagano umiješajte brašno.
- U drugoj zdjeli mikserom istucite bjelanjke u čvrsti snijeg( ja najprije istučem njih i onda ih stavim sa strane). Snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata lagano umješajte u smjesu, a zatim lagano umiješajte i nasjeckane orašaste plodove, suho voće i ribanu koricu limuna ili naranče.
- Sjesu izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C.30- ak minuta.  Tijesto je pečeno kad dobije lijepu zlaćanu boju.



- Pečeni kolač izvadite iz pećnice, ostavite koju minuticu još u kalupu, preokrenite ga na tacnu i polako sa njega skinite pek papir. Ostavite ga na rešetki da se potpuno ohladi. Najbolje je da ga spremite u plastičnu posudu sa hermetičkim poklopcem ili u staklenu posudu( ja ga stavim u vatrostalni pekač i dobro pokrijem sa dva sloja prozirne folije i onda ga odložim na hladno mjesto). Najbolje ga je rezati kad ostoji dan - dva ,a kasnije čim duže stoji je bolji.Tako da ga možete pripremiti puno ranije nego ostale kolače.
- Ja ga narežem na trake a onda prije posluživanja svaku traku narežem na tanke fetice.







Primjedbe

  1. Ovo je po našem ukusu, puno voća i prelepo na oko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, režeš na tanke šnitice i ispadne puno a i lako se napravi

      Izbriši
  2. Draga Anamarija, mnogo mi je drago da si pokrenula blog i želim ti mnogo uspeha u tome! Volim tvoje recepte i rado ću dolaziti kod tebe, puno te pozdravljam! ❤

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cara mia hvala ti puno na posjeti i divnim željama <3 .Baš mi je drago da si navratila i da ćemo se i ovdje družiti. I baš me veseli da smo negdje u isto vrijeme nas dvije krenule sa blogom.Puse ti lete !

      Izbriši
  3. Pravi Božićni i blagdanski kolač,ove godine po tvom receptu, izvrstan <3 katek

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno Katek draga da si se i tu javila sa dojmovima.

      Izbriši

Objavi komentar